Bár Fertőrákoson 2022 júliusában leállították a nagy vihart kavart turisztikai beruházás előkészületeit, most másfél év elteltével mégis ismét arról szólnak a hírek, hogy a tiltakozások ellenére a magyar kormány kitart a vitatott Fertő Part projekt mellett, és harmadszorra is kiadta a környezetvédelmi engedélyt a megvalósításra – erről egy osztrák regionális hírportál, a MeinBezirk írt.

A rettegett Fertő Part projekt

A hajdanán 7 milliárd forint értékűre becsült, majd 45 milliárdossá duzzadt hatalmas állami beruházás a tó egyetlen magyar partszakaszára koncentrálna, ahol a tervek szerint

  • egy száz fős szállodát,
  • luxusapartmanokat,
  • ezer fős óriásparkolót,
  • és egy uszodát

építenének.

A beruházás hivatalos honlapja úgy fogalmaz, hogy a Sopron-Fertő turisztikai térségben zajló fejlesztések csúcspontjaként emlegetett Fertő Part az „élmények otthona” lehet, amely a jövőben a térség idegenforgalmi fellendülését is nagyban segíti. A tájékoztatásból az is kiderül, hogy teljesen megújul a strand, horgászhelyek létesülnek, a vitorlások számára korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre, közösségi sportközpont épül, illetve további látványos elem lesz az Ökocentrum, illetve a 12 hektáros Ökopark.

A projekt gazdái 2022-ben már érzékelték a civil ellenállást, ezért egy YouTube videóban igyekeztek bemutatni a beruházás ártalmatlanságát:

Valóban körbe betonozzuk a tavat?

– tették fel a kérdést, és azt állították, hogy az alábbi videó bemutatja a valós arányokat, vagyis azt, hogy a Fertő Part fejlesztés területe nem azonos a Fertő tó egészével, ahogyan a fokozottan védett és értékes élőhelyek sem azonosak a fejlesztés helyszínével. 

 

Civilek is videóztak

Csakhogy válaszként a Fertő tó barátai közösségi csoport is közzé tett egy 2016-ban készült videót, ami szándékuk szerint azt hivatott bizonyítani, hogy hazugságok voltak az olyan állítások a beruházóktól, miszerint lejárt az ideje az évtizedek óta ott álló sufnituning tákolmányoknak.

Ilyen volt  a Fertő tó akkoriban:

A pénzhiány nem akadály?

Nincs pénz, mégsem lesz vízitelep a Fertő tavon – 2022 nyarán még erről szóltak a hírek. Az Economx is beszámolt arról, hogy a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének második ütemére kiírt, megismételt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánította az ajánlatkérő állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., mégpedig azzal az indokkal, hogy 

„A SZERZŐDÉSKÖTÉSHEZ SZÜKSÉGES FEDEZET NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE.”

Mertek kisebbet álmodni

Ezek után 2023 végén felröppent a sajtóhír, miszerint a Fertőrákoson tervezett építkezés jóval kisebb léptékben, de mégis csak megvalósulna:

Nincs mese, csak azért is beépítenék a Fertő tavat

Ismét pályázatot írt ki a magyar kormány a környezetvédelmi szervezetekben és a helyiekben korábban nagy ellenállást kiváltó, Fertő tavi építkezésekre. A világörökségi területen tervezett, új projekt feltételei ezúttal lényegesen szerényebbek.
Részletek ITT →

Eljött a harmadik nekiveselkedés ideje

A bevezetőben említett helyi osztrák hírportál szerint a magyar kormány most harmadszorra is megadta a környezetvédelmi engedélyt a vitatott nagyszabású építkezéshez a magyar tóközösségben. A lap információforrásként a Szeretlek Magyarország oldalt említi, de valójában a Népszava írt erről egy nagydolgozatot.

Abból kiderül, hogy újra megadta a környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal a Fertő tavi óriásberuházásnak, noha a Greenpeace és helyi civilek beadványa nyomán a bíróság már elkaszálta a kormányhivatal engedélyeit.

MOST AZONBAN A PROJEKT ÁTKERÜLT A LÁZÁR JÁNOS ÁLTAL VEZETETT ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUMHOZ.

Ausztriából is kritizálják a terveket

Uniós szinten minden lehetőséget ki fogunk meríteni, hogy ezt a nagyprojektet mégiscsak megakadályozzuk, még akkor is, ha ez kötelezettségszegési eljárást jelent. A környezet és a világörökség kerül itt felelőtlenül veszélybe

– jelentette ki Regina Petrik zöld párti frakcióvezető, aki arra emlékeztetett, hogy a 2021-es Természetvédelmi helyzetjelentésben,” amelyet Magyarország és Ausztria az UNESCO bevonásával készített – Magyarország ígéretet tett arra, hogy nem veszélyeztetik a világörökséget, és intenzívebben együttműködnek Ausztriával és Burgenlanddal a Fertő tavi beruházás ügyében.

Megkérdeztük a minisztériumot

Az Economx megkérdezte az illetékes tárcát, az Építési és Közlekedési Minisztériumot. Azt tudakoltuk, mi az igazság a megjelent sajtóhírekben megjelent kormányzati eltökéltségből a Fertő Part beruházással kapcsolatban. Amint választ kapunk, közzé tesszük.