Veszprém megyében 2021. július 7. és augusztus 2. közötti időszakban 16 építőipari vállalkozást vetettek fogyasztóvédelmi ellenőrzés alá. Az ágazatban a foglalkoztatók minden esetben jogsértő magatartást tanúsítottak a munkavállalók foglalkoztatása során. Azaz 25 foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi ellenőrzést hajtottak végre, ebből 25 esetben állapítottak meg szabálytalanságot és összesen 1,78 millió forint összegű bírságot szabtak ki - írja a hirbalaton.hu a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye alapján.

A vizsgált egységekben a leggyakrabban ár feltüntetési hiányosságok, illetve a vásárlók könyvének nem megfelelő elhelyezése fordult elő. Jellemző jogsértés, hogy a munkaidő-nyilvántartásokat nem tartják a munkavégzés helyszínén, annak ellenőrzésére az eljáró kormánytisztviselőnek azonnal nincs lehetősége, így a napi munkaidő túllépése, illetve a napi pihenőidő be nem tartása esetén nincs módja az érintett foglalkoztatottat eltiltani a munkavégzéstől.

A Balaton-menti ellenőrzéseket átfogó, az építőipai tevékenységet végzők körében az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzési kampány keretében végezték a hatóságok. Az országosan több mint 2 ezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya.

Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.) – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal beszámolójában.