Az eddigiekben túl szigorúnak bizonyultak a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszaigénylésének szabályai Magyarországon, ezekben hoz számottevő változást a jelenleg parlament előtt lévő őszi adócsomag - mondták a Napi.hu-nak Bajusz Dániel és Sera Gergely, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi iroda jogi szakértői.

Eddig bevett gyakorlat volt a kereskedelemben, hogy az eladó fél az üzlet után befizette az áfát a költségvetésnek, amit ha a vevője valamiért nem fizetett ki, akkor saját zsebből kellett rendeznie a kincstár felé. Az évek során az Európai Unió Bírósága több ítélete változásokhoz vezetett, amelyek alapján az eladónak lehetősége lett visszakérni az államtól azt az áfát, amit úgy fizetett be a költségvetésbe hogy közben nem kapta meg a fedezetét a vevőjétől.

Ez akkor is jelentős lehetőséget adott, ha a visszaigényléshez sok és szigorú feltételnek kellett megfelelni.

Az őszi, a gazdaságélénkítést szolgáló vastag kormányzati adócsomag még tovább megy egy lépéssel, és jövő év elejétől a magánszemély vevők esetén is vissza lehet majd igényelni az áfát, ha a vevő nem fizette meg az ellenértéket. Az adócsomag ugyanis rögzíti, hogy a 2015 vége után keletkezett végfelhasználókkal szembeni követelések után is lehet csökkenteni az adóalapot. Nem kell továbbá kivárni az egy évet olyan követelések tekintetében, melyeknél a polgári jogi elévülés már egy év, vagy még rövidebb idő alatt bekövetkezik.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a különböző vállalatoknak, például a közműcégeknek, amelyek rendszerint lakossági ügyfeleknek szolgáltatnak, érdemes megváltoztatni a belső működési szerkezetüket ahhoz, hogy mindig vissza tudják igényelni a behajthatatlan követeléseikre jutó áfát.

Eddig az volt az elterjedt gyakorlat, hogy a ki nem fizetett számlákból keletkező adósságállományt a vállalatok idővel erős diszkonttal egyben továbbadták követeléskezelő cégeknek, ezzel is csökkentve veszteségeiket. A változás különösen a közművek esetében lesz érdekes, ezeknek a cégeknek van ugyanis nagy számú szerződésük, amelyeken a felhalmozódó adóssággal egyszerűbb volt elbánni ha eladják egy faktorcégnek.

Ha azt vesszük, hogy egy közmű tartozást gyakran a teljes követelés 5 százalékán vagy még olcsóbban vettek meg a faktorcégek, akkor az ezt meghaladó áfa visszaigénylése már vonzóbb alternatíva lehet, mint a követelés faktorálása.