A budapesti kerületekben a 2022-es négyzetméterárakhoz képest átlagosan 10 százalékos drágulást mutatnak az adatok, mérsékelt csökkenés, stagnálás mindössze öt kerületben tapasztalható – írja közleményében a Duna House.

Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 68 négyzetméteres alapterületű ingatlanok vásárlására 54,9 millió forintot fordítottak a vevők, az átlagos négyzetméterár 805 ezer forint volt. Ezzel szemben 2023-ban 10 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, ezzel már 884 ezer forint az átlag, az ingatlanvásárlásra költött összeg pedig 4 százalékkal, 57,3 millió forintra nőtt, ugyanakkor az alapterület 65 négyzetméterre csökkent.

A KSH Ingatlanadattár 2022-es adatait vizsgálva magasabb árszint látható, itt az összes fővárosban értékesített ingatlan alapján számított átlagos négyzetméterár 848 ezer forint volt.

Tizenkét budapesti kerület esetben emelkedtek 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben az árak. A legnagyobb mértékben a XVI. kerületben lett drágább a lakásvásárlás: itt 33 százalékos növekedést követően 773 ezer forint lett az átlag, a megközelítőleg 120 négyzetméteres nagyságú ingatlanokért pedig átlagosan 93 millió forintot adtak a vevők.

20 százalék feletti árkülönbözetet mutatnak az értékesítési adatok a II., a III. és a XII., valamint a XVIII. kerületben is. Ezzel szemben mindössze alig egy százalékot emelkedtek az árak a XIX. kerületben és Újbudán, stagnált az árszint Budafokon, és egy százalékot csökkent a IV. kerületi és a csepeli ingatlanokért négyzetméterenként kért összeg. Zugló és Soroksár ingatlanjai esetében 3-4 százalékos mérséklődés tapasztalható.

A 2022-es évhez képest – amikor mindössze 3 kerület tartozott ebbe a kategóriába – az év végére hatra bővült a milliós kerületek köre, így már a budai I., II., és XII., valamint a pesti V., VI. és a XIII. kerület kínálja millió feletti átlagos négyzetméteráron az ingatlanjait.

Ezek közül a legjelentősebb kiadásra a XII. kerületet választó vásárlóknak kell készülniük, itt már az 1,3 millió forintot is meghaladta az ingatlanokért kért négyzetméterenkénti összeg, az átlagos ingatlanérték pedig 89,2 millió forint volt. A milliós kerületek között a legolcsóbb 1,02 millió forintos négyzetméterárral a XIII. kerület, ahol átlagosan 54,6 millió forintba került az ingatlanvásárlás.

A fővárosban Csepelen lehetett a legkevesebb összegből ingatlant vásárolni 34,8 millió forintos átlagárral, amiért egy 57 négyzetméteres alapterületű ingatlannal gazdagodhattak az új tulajdonosok.

Négyzetméterárak tekintetében azonban a XX. kerületi ingatlanokat lehetett a legalacsonyabb áron megvásárolni, itt mindössze 590 ezer forintba került egy négyzetméter és 60 négyzetméteres otthonért átlagosan 35,6 millió forintot költöttek az ügyfelek.

CSOK-ból házat venni Budapesten? Nem lehetetlen!

Tizennégy kerület várja a házra vágyó fővárosi CSOK Pluszos otthonteremtőket. A Duna House szerint a megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fokozódhat a fővárosi új és használt családi házak iránti kereslet.