A CSOK Plusszal házat vásárlók között a gyermekszám és az elvárt alapterület alapján a nagyobba költözőké a legnagyobb szabadság, ők legfeljebb 2,1 millió forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, míg az egy gyermekes első lakást szerzőknek egy millióval alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok jelentik a maximumot. A Duna House adatai alapján új építésű házat átlagosan 946 ezer forint/négyzetméterért, használtat 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhattak az ügyfelek tavaly.

KSH Ingatlanadattár információi szerint 2022-ben az összes, Budapesten értékesített, használt és új családi házat figyelembe véve átlagosan 750 ezer forint/négyzetmétert fizettek a vevők az önálló házakért, ehhez képest a Duna House értékesítési adatai szerint 2023-ban mindössze közel 694 ezer forintnál állt meg az átlagos négyzetméterár.

A tavalyi év során új tulajdonoshoz került fővárosi családi házak között viszonylag magas arányban, 10 százalékban jelentkeztek az újépítésű ingatlanok, amelyeknél az átlagos ingatlanérték 110,6 millió forint volt, ami 117 négyzetméteres alapterületet és közel 946 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Négyzetméterárak tekintetében ez a 2022-es átlaghoz képest 21 százalékos emelkedést takar. A szélesebb kör számára is elérhető használt családi házak 2023-ban 13 százalékos növekedést követően 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el Budapesten.

A CSOK Plusz támogatás igénybevételéhez az ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös otthon vásárlása esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot.

Használt és új lakás, illetve ház esetén fontos feltételek vonatkoznak a hasznos alapterületre is, amelynek vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni.

Lakás esetében kisebb alapterület is elegendő, míg az egylakásos lakóingatlanok, lakóházak esetében egy gyermeknél a 70, két gyermek esetén a 80, három vagy több gyermek esetén pedig a 90 négyzetméter a minimum.

Az ingatlanközvetítő tavalyi értékesítési adatainak vizsgálata során megállapítható, hogy a budai I., illetve a pesti oldal V., VI., VII., VIII., IX. kerülete teljesen kiesik a családi házat keresők preferenciái közül. Azonban azokban a kerületekben, ahol jellemzően több családi ház is található, ott az adott ingatlan négyzetméterára, a vállalt és nevelt gyermekek összlétszáma és így az elvárt alapterület nagysága, valamint az ingatlanvásárlók típusa (első közös lakást vásárlók vagy nagyobba költözők) is befolyásolja, hogy van-e számukra elérhető CSOK Plusz képes ingatlan.

Így fest a CSOK Pluszra alkalmas ház

Összességében elmondható, hogy a nagyobb ingatlanba költözők nyújtózkodhatnak leginkább, hiszen a számukra megszabott maximum értékhatár (150 millió forint) nagyobb szabadságot hagy. A megfelelő ingatlan megtalálása az első közös lakásukat szerzők számára, köztük az összesen három vagy több gyermeket nevelők/vállalók számára lesz a legnehezebb, ugyanis a maximum 80 millió forintos értékhatárt és az esetükben elvárt 90 négyzetméteres minimum alapterületet csak alacsonyabb négyzetméterárak esetén tudják teljesíteni.

A családi házakra vonatkozó átlagos négyzetméterárak nagyban segíthetik az ügyfeleket a keresés kezdete során. A 150 millió forintos maximum értékhatár viszonylag nagy szabadságot ad a nagyobb ingatlanba költöző vásárlóknak, hiszen a családi házzal alig vagy egyáltalán nem rendelkező kerületeken kívül és a 2023-ban átlagosan 2,5 millió forintos négyzetméterárú házakat kínáló, XII. kerületen kívül elméletben szinte bármelyik budapesti kerületben találhatnak maguknak méretében és értékében is megfelelő, CSOK Pluszra alkalmas házat.

Az első közös otthonukat szerzők számára azonban szűkebb a merítés, ugyanis az összesen három vagy annál több gyermeket nevelő, vállaló párok maximum 888 ezer forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, tehát a tavalyi kerületi átlagos négyzetméterárak alapján kizárhatják az eddig felsoroltakon túl a II. és a XIII. kerületet is a keresés során.

Két gyermek esetében a II. kerület a maga 1 millió forint körüli átlagos négyzetméterárával éppen csak szóba jöhet, ugyanis a kétgyermekes CSOK Plusz esetében ez a lehetséges négyzetméterár-korlát. Az összesen egy gyermeket vállaló és nevelő családok esetében pedig szűkösen, de a többi mellett akár még a XIII. kerület – ahol 1,14 millió forint volt az átlagos ár négyzetméterenként a házak tekintetében – is esélyes lehet.

Ami az aktuális kínálatot illeti, a Duna House adatbázisában szereplő összes lakóingatlan közel harmada, 31 százaléka családi ház, amelyek között megtalálható a 9,9 millió forintért kínált III. kerületi zártkerti telek, a rajta található 12 négyzetméteres felújítandó nyaralóval, de találkozhatnak az ingatlant keresők külső kerületekben épülő modern, újépítésű, hőszivattyús házakkal vagy többmilliárdos, csúcspanorámás luxusvillákkal is.