Európa egyik leggyorsabban növekvő integrált energiavállalata, a svájci központú MET Csoport bejelentette érdeklődését a litván UAB koncernas ACHEMOS GRUPĖ (Achema Csoport) részvényeinek 54,07 százalékos részesedésének megszerzése iránt. Az Achema Csoport a balti térség vezető nitrogénműtrágya- és vegyipari termékgyártója. 

Ha ez a felvásárlás megvalósul, jelentős értéket fogunk teremteni a munkatársaknak, az ügyfeleknek és az Achema tágabb környezetének. Szeretnénk egy új, sikeres időszakot nyitni az Achema történetében, és a partnerség jegyében minden érintett számára elfogadható megoldásokra törekszünk

– közölte Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója a vállalat közleményében.

A tranzakció lezárásához teljeskörű átvilágítási (Due Diligence) folyamatra és a megszokott szabályozói jóváhagyásokra is szükség lesz még. Emellett a MET szeretne a kisebbségi részvényesekkel is megállapodásra jutni. Ennek megfelelően több jogi és eljárási szakaszból álló, hosszabb folyamatra lehet számítani.

A vevőről:

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energiapiaci eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 39 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energiapiaci eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben tudja támogatni a zöldenergia-átmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2023-ban 24,5 milliárd euró volt. A vállalat gázpiaci forgalma 88 milliárd köbméter, míg az árampiaci forgalma 68 terawattóra (TWh) volt.

Az eladóról:

Az 1994-ben alapított Achema Csoport Litvánia egyik legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata és munkaadója. A cégcsoport a műtrágyagyártás és -kereskedelem, az agrárgazgaság, a logisztika és egyéb üzletágak területén tevékenykedik. Az energiaszektorban az Achema Csoport gázkitermeléssel és -kereskedelemmel, szélerőművek építésével és működtetésével, valamint nap-, szél- és vízenergiával előállított zöldáramtermeléssel és -értékesítéssel foglalkozik több EU-tagállamban. A vállalatcsoport a KN Energies egyik tulajdonosa, amely Litvánia LNG-terminálját üzemelteti Klaipedában. Az Achema Csoport a terminálon keresztül szerzi be a műtrágyagyártáshoz szükséges LNG jelentős részét, mivel a földgáz a legfontosabb alapanyag, amely a termelési költségek mintegy 70 százalékát adja. A cégcsoport vállalatai integrált értékláncot alkotnak, a termékeit több mint 30 országba exportálják. Lyda Lubienė és a lánya, Viktorija Lubytė együtt az Achema Csoport 54,07 százalékos többségi részesedését tulajdonolják.