2024-ben komoly fellendülést látunk a hazai ingatlanpiacon, a múlt hónapban 25 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások és házak iránt, mint 2023 februárjában. Az ingatlanvásárlási kedv fokozódását jól mutatja a lakáshitelek iránti kereslet intenzív növekedése. 

Viszik a lakáskölcsönöket, mint a cukrot, miközben a bankbetétek elapadnak

Jelentősen megugrott a lakáshitelek iránti kereslet, de az áruhiteleket és személyi kölcsönöket is sokan keresték januárban. A lakossági hitel- és betétállomány szinte megegyezik, egyre inkább zárul az olló.Ha kíváncsi a részletekre

Bár tavaly stagnálással indult az ingatlanpiac, de 2023 utolsó három hónapjában lakásvásárlást támogató szerződések felfutását láthattuk. A megnövekedett kereslet fő okaként a csok kivezetése miatt pánikot azonosítják az elemzők. Az ingatlanok iránti kereslet az idei év első két hónapjában is folytatódott, a csokos kapuzárási pánik pedig hozzájárult a lakáspiac év eleji fellendüléséhez – írja az ingatlan.com közleménye.

2023 januárjától szeptemberéig 48 százalékkal kevesebb ingatlan szerződést kötöttek, mint a megelőző év azonos időszakában, azonban a tavalyi év utolsó negyedévében 5,5 ezer lakásvásárlást támogató szerződés jött létre. 17 százalékkal több használt lakásvásárlásokra szóló támogatást kötöttek, mint 2022-ben és éves szinten 12 százalékkal növekedett a piac.

A csok kivezetéséhez köthető az idei növekedés

Idén folytatódott a fellendülés: Budapesten 24 százalékkal nőtt az eladó házak és 17 százalékkal a lakások iránti kereslet. A megyei jogú és kisebb vidéki városokban pedig elsősorban a társasházi lakások iránti érdeklődés nőtt meg.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

A csok kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024 év eleji lendületéhez is hozzájárult. A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg.

Részben ennek köszönhető, hogy 15-20 százalékos keresletnövekedéssel indult az idei év. A piac fellendüléshez hozzájárult még a hitelkamatok csökkenése és a CSOK Plusz indulása is, amik lendületet adhattak a vásárlást korábban elhalasztó – az ingatlan.com becslése szerint 60-80 ezer ember – ingatlan vételezéshez. 

Budapesten házat, vidéken lakást vesznek

Az ingatlan.com adatai szerint 2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 20 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok iránti érdeklődés: Budapesten főleg a házak iránti igény fokozódott (24 százalékkal), míg a lakásokra 17 százalékkal többen érdeklődtek. A megyei jogú városok piacán „csak” 15 százalékkal többen szándékoztak házat vásárolni, míg a lakások iránt 37 százalékkal többen érdeklődtek

Balogh László úgy összegezte az idei adatokat, hogy a főváros külső kerületében a családi, a többi településtípuson pedig inkább a társasházak iránt érdeklődtek. Az ingatlan.com elemzője szerint ennek az az oka, hogy a társasházi lakások olcsóbban megvásárolhatók és a hazai vevőknek még mindig a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont.

A 2023 utolsó negyedéve óta tapasztalat a keresletnövekedés ellenére még nem indult meg a lakásárak érezhető emelkedése az ingatlanpiacon.