Néhány éve a bankok kötelesek kimutatást készíteni az ügyfelek számára január végéig az előző évben felszámított költségekről. A Bankmonitor számításai szerint ez az összeg 42 ezer forint lehetett átlagosan 2023-ban.

A 24.hu felmérésében átlagban 30–43 ezer forint jött ki attól függően, hogy két speciális számlánál figyelembe vették-e a kedvezményeket. Összesen 11 bankszámlát vizsgáltak meg, ezek közül a legkevesebbet egy nyugdíjasnak számított fel a bankja (16 ezer forint), a legtöbbet pedig egy prémium számlánál (94 ezer forint, ebből azonban 66 ezer visszatérítésre került).

A felmérés alapján összességében a teljes banki költség 40–50 százaléka lehetett a tranzakciós illeték, az összeg 3400 és 49 600 forint között lehetett, átlagosan nagyjából 20 ezer forint.

A portál annak is utánajárt a költségvetésekben, hogy a 2013-tól bevezetett tranzakciós illetéknél mennyi volt az előirányzat és a teljesülés. Eszerint az indulás évében, 2013-ban 300 milliárd forint feletti bevételt várt a kormány, amiből mintegy 260 milliárd forint teljesült. A tavalyi előirányzat 332,4 milliárd forint volt, azonban a zárszámadás hiányában egyelőre nem tudni, hogy ebből mennyi teljesült.

Az MNB a 24.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy az általa publikált előzetes statisztikai adatok szerint 2023-ban a hitelintézeti szektor díj- és jutalékbevétele összesen 1114 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a tranzakciós műveletekből származó bevételeket is lefedő pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység alcsoport bevétele 509 milliárd forintot tett ki tavaly.

A jegybank adatai szerint a bankszektor által befizetett tranzakciós illeték a tavalyi évben 305 milliárd forint volt, azaz a teljes díj- és jutalékbevétel megközelítőleg 30 százalékát, míg a pénzforgalmi tevékenység (beleértve a kártyaüzletágat is) bevételeinek (738 milliárd forint) körülbelül 40 százalékát tette ki a bankok által fizetett illeték értéke.