Másfél hónappal ezelőtt vezették be a bankok a kormányzattal kötött megállapodás alapján a 7,3 százalékos teljes hiteldíj mutató (thmplafont, de mára azt kell mondanunk, hogy

aki a fenti kamatszint mellett kap lakáshitel ajánlatot, az lényegében már „büntetőkamaton” veszi fel a hitelét

– kommentálta Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a pénzintézetek kamatváltozásait.

A szakember arra emlékeztetett, hogy a piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb thm szint már 120 bázisponttal van a thm-plafon mértéke alatt. Egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetén egy átlagjövedelemmel rendelkező család jelenleg öt banknál is

7 százalék alatti thm-mutató mellett tud lakáshitel felvenni.

A lakáshitel kamatok szintje a BiztosDöntés.hu szakértője szerinti ma már inkább 6 százalék felé mutat. Az UniCredit speciális ajánlata már 6 százalék alatti (5,85 százalékos) kamatról indul, a Gránit Bank általánosan elérhető lakáshitelének kamata pedig a mai naptól 6,18 százalék, így a standard ajánlatok közül elsőként a Gránit Bank ajánlata csúszott be a 6,5 százalékos thm-szint alá.

Ez a fenti példában szereplő adatokkal számolva azt jelenti, hogy a thm-plafon szintjénél is 12 ezer forinttal kisebb, 146 400 forintos havi törlesztőrészlettel tud számolni az, aki nem január első napjaiban állt sorba a fenti kondíciójú lakáshitelért. A teljes visszafizetendő hitel összeg pedig közel hárommillió forinttal 35,1 millió forintra olvadt. (A konstrukció szerint az UniCredit speciális ajánlatánál a havi törlesztőrészlet nem éri el a 143 ezer forintot, a teljes hitelteher 34,3 millió forint.)

Nem bánja meg, aki kivár


Gergely Péter szerint a pénzintézetek szemmel láthatóan egymásra licitálnak a kamatcsökkentésekben és a következő 1-2 hónapban kamatszintek már a piaci verseny miatt süllyedhetnek tovább. A szakértő szerint épp ezért a hitelfelvételt tervezőknek így nagyobb tér nyílik és ha a finanszírozási feltételekben jól tudnak megállapodni az eladóval, akkor további tízezreket spórolhatnak egy-egy hitelfelvételnél akár annak köszönhetően is hogy 2-3 héttel később nyújtják be a hitelkérelmüket.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint

a hitelkiváltásban gondolkodóknak pedig mindenképpen érdemes kivárniuk, hiszen egy-két hónapnyi, pár ezer forinttal magasabb törlesztőrészleten bevállalt törlesztéssel a futamidő fennmaradó részére lényegesen kisebb törlesztőrészlettel számolhatnak.

Ha a thm-szint 6 százalékra esik vissza - amire a szakértő szerint március hónapban bizonyosan számítani lehet - abban az esetben az az ügyfél, aki tavaly áprilisban a jegybank által kimutatott 8,93 százalékos átlagos thm-szint mellett vett fel hitelt, havi 36 000 forinttal kisebb törlesztőrészlettel számolhat és a teljes visszafizetendő összeg 9 millió forinttal lehet kevesebb mint a hitelfelvételekor. 

Jönnek a hitelkiváltó ajánlatok


Ezek a törlesztési feltételek már bőven fedezetet teremtenek arra, hogy a hitelnyújtáskor kapott kedvezmények visszafizetése ellenére is jobban jöjjenek ki az ügyfelek. Ráadásul –  vélekedett Gergely Péter – a következő hetekben szinte bizonyosan megjelennek majd azok a banki ajánlatok, amelyek akár a saját banknál felvett hitel olcsóbbra váltását segítik a korábban magas kamatozás mellett hitelt felvevő ügyfeleknek.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a tavasz végére ugyanakkor 5-6 százalék közötti thm-szintek mellett beállhat majd a piac, onnantól a hitel mellé adott kedvezményekre terelődhet majd át a banki verseny, hiszen a kamatszintekben már nehéz lesz merész huszárvágásokat tenni.