Hosszú évekig az autósok a gépjárműadós levelet és csekket a településük önkormányzatától kapták meg és oda fizettek.

Ez a helyzet azonban megváltozott: 2021 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

A legfontosabb tudnivalókat a Bank360.hu szedte össze.

Ki fizeti az autó után a gépjárműadót?

A gépjárműadót főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.

Ha tehát valaki év közben használt gépjárművet vásárolt, akkor csak a következő évtől kell fizetnie utána az adót. A vásárlás évében ezt még az eladónak kell kifizetnie. Az adó szempontjából a forgalmiban szereplő dátum a perdöntő.

Hogyan értesül az adófizetési kötelezettségről?

A NAV-tól határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest megváltozott a gépjárműadójuk. Akik viszont változatlan összegű adót fizetnek, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre.

Idén az adót már kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni. Ha csak ez a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek postán kapják meg a papírokat.

Meddig kell fizetni?

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni.

Ha késik, jön a késedelmi pótlék. Az is okvetlenül vegye figyelembe a fizetési határidőket, aki esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést vagy határozatot.

Hová és hogyan kell fizetni?

A gépjárműadót a NAV 10032000-01079160-as számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára kell befizetni.

Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Akik kötelesek pénzforgalmi számla nyitására (például vállalkozások), azok csak átutalással rendezhetik a befizetést. Magánszemélyek fizethetnek banki átutalással és a levélben küldött irathoz mellékelt csekken is.

SMS-ben is lehet csekket kérni a gépjárműadó befizetéséhez február 15-től. Csekk online a NAV honlapján és SMS-ben a 06/30 344-4304-es telefonszámon is igényelhető. Az SMS-ben a „CSEKK” szót, utána egy szóközt, majd az adóazonosító jelet kell beírni.

A benyújtott igényre a NAV két gépjárműadócsekket postáz a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhely címére érkezik a csekk - derül ki a portál gyűjtéséből.