A részvénypiac forgalma 42,8 milliárd forint volt a múlt heti 72,9 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A nemzetközi befektetői légkörrel összhangban a héten is hullámzó volt a hazai tőzsdeindex mozgása - írja az MTI az Equilor összefoglalójára hivatkozva. 

Kamatok és infláció

A hét fontosabb eseményei közé tartozott az OTP albániai bankvásárlásra. A Richter és a Hikma Pharmaceuticals PLC kizárólagos értékesítési és licenc-megállapodást írt alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek értékesítéséről az Amerikai Egyesült Államokban. A Magyar Telekom közölte, eladja a digitális egészségügyi szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével foglalkozó Pan-Inform Kft.-t. 

Az equiloros szakértők szerint a tőzsde teljesítménye szempontjából fontos, hogy hosszú, kiszámítható kamatemelési ciklus várható Magyarországon, amiről Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszélt. A jegybank várakozása szerint jövőre is 5 százalék körül alakulhat az infláció, az egyhetes betéti kamatszint a turbulens időszak fennmaradásáig fog eltérni az alapkamattól. Az összefoglalóból kiderül, hogy a vártnál magasabb volt az infláció novemberben. A fogyasztói árindex éves bázison 7,4 százalékkal emelkedett, a maginfláció 5,3 százalékos volt. A következő hónapokban az alacsony bázishatás továbbra is erősíti az inflációs nyomást, ez a tényező csak tavasszal fog enyhülni.

Hogyan szerepeltek a vezető papírok? 

A héten a Mol árfolyama 1,49 százalékkal nőtt, a részvény pénteken 2446 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,99 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 0,72 százalékos árfolyameséssel zárta a hetet, pénteken 411 forinton zárt, heti forgalma több mint 1,41 milliárd forint volt.

Az OTP-papírok 0,37 százalékkal erősödtek, 17 445 forinton zártak a hét utolsó kereskedési napján, forgalmuk a héten meghaladta a 26,5 milliárd forintot.

A Richter ára 0,18 százalékkal csökkent, pénteken 8510 forinton fejezte be a kereskedést a részvény, forgalma 6,2 milliárd forintot ért el.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!