A XX. kerületi projekt tervezésekor meghatározó szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. Cél, hogy könnyebben és biztonságosabban lehessen kerékpárral megközelíteni a kerületben lévő köz- és oktatási intézményeket, üzleteket, a közösségi közlekedés megállóit, valamint a lakóövezeteket - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 

 

 

 

Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

 

 

 

Új kerékpáros kapcsolatok jönnek létre Pesterzsébeten, köszönhetően az önálló kerékpárút-szakaszok építésének, valamint a kerékpársávok kialakításának. Az új csomóponti átvezetések megvalósításával, vagy a már meglévők átalakításával biztonságosabbá válik a közúti közlekedés is. A projekt részeként több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros forgalom előtt, valamint a forgalomcsillapított övezetek száma is bővül.

 

 

 

A fejlesztésnek köszönhetően javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei, illetve a gyalog közlekedők is rendezett és biztonságos körülmények között sétálhatnak. A gyalogos és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a fenntartható közlekedési módokat.

 

 

 

A beruházás során a BKK: 

 

 

 

 

  • kerékpárutat létesít a Török Flóris utcában és a Szent Erzsébet téren;
  • a főbb útvonalak mentén – például a Baross utcában, a Szent Imre herceg utcában és a Topánka utcában – kerékpársávokat alakít ki;
  • kerékpárosbaráttá alakítja a Helsinki út–Kossuth Lajos utcai csomópont környezetét;
  • a Helsinki út mentén kerékpárutakat létesít a csomópontokban kerékpáros átvezetésekkel, továbbá fejleszti a közvilágítást;
  • Pesterzsébet központjában átfogó kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztéseket valósít meg forgalomcsillapított övezetek létrehozásával;
  • a kedvelt úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyez el, hogy ezzel is segítse a közlekedőket.

 

 

 

 

A kivitelezési munkák előreláthatólag 2023 nyarán fejeződnek be.

 

 

 

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

 

 

 

A pesterzsébeti beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot. A BKK a XX. kerületben ebből – tartalékkerettel együtt – bruttó 918 millió forint támogatást használhat fel.

 

 

 

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok.

 

 

 

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.