2023. január elsejétől újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, édesanyák számára: a kedvezmény nem csak visszatérítésként, hanem már a jövedelem megszerzésének hónapjában igénybe vehető, így magasabb jövedelmet kaphat kézhez a fiatal anya.

Ehhez azonban jogosult anyának nyilatkoznia kell a kifizető felé a kedvezmény igénybevételéről, mégpedig a bérszámfejtést, a kifizetést megelőzően.

Vagyis ha valaki már most januártól szeretné az adókedvezményét érvényesíteni, neki erről legkésőbb január végéig nyilatkoznia kell.

A kedvezmény alapja megegyezik a 25 év alatti fiatalok és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák adókedvezményével érintett jövedelmekkel.

A kedvezményre jogosultak azok a 25 év feletti, de 30 év alatti anyák, akiknek magzatukra, vagy vér szerinti, illetve örökbefogadott gyermekükre tekintettel a családi adókedvezményre való jogosultsága ez év január elsején vagy azt követően nyílik meg. A kedvezmény annak az adóévnek a végéig érvényesíthető a családi kedvezményre való jogosultság fennállása esetén, amelyben az anya a 30. életévét betölti.

A fiatal anya a 25. életéve betöltését követően hasonló adókedvezményt érvényesíthet, mint ezt megelőzően, amennyiben gyermeket vállal vagy gyermeket fogad örökbe

– magyarázza az új jogszabályt Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Amennyiben a fiatal anyák kedvezményének érvényesítése miatt a fennmaradó személyi jövedelemadó alap nem teszi lehetővé a családi kedvezmény adóelőleg-alap terhére történő érvényesítését, akkor az általános szabályokkal összhangban a családi kedvezmény fennmaradó része családi járulékkedvezmény formájában vehető igénybe.

Kifizetőtől szerzett jövedelem (például bér) esetén a fiatal anya nyilatkozik a kedvezményről a kifizetőnek, amely azt a jövedelem juttatásakor érvényesíti, vagyis kifizetés előtt a csökkentett adóterheket vonja le a bruttó jövedelemből, így magasabb nettó jövedelmet kap kézhez a fiatal anya

– tette hozzá Kövesdy Zoltán.

A fiatal anyák adókedvezménye a 30 év alatti nők gyermekvállalását hivatott ösztönözni a személyi jövedelemadó-terheik csökkentésével.