A hétvégi oroszországi Wagner-puccskísérletet követően a Jevgenyij Prigozsin vezette zsoldoscsoport változatlanul toborozza a tagokat az ukrán frontra – értesült a BBC.

Ugyanakkor, akiket keresnek, nekik elvileg nem az orosz védelmi minisztériummal, hanem továbbra is változatlanul a Wagner-csoporttal kellene szerződést kötniük.

Mindez úgy derült ki, hogy az újságírók telefonon felkeresték az egyes Wagner-toborzóirodákat, több orosz városban: a központokban azt a tájékoztatást kapták, hogy semmi sem változott, a toborzás a szokásos módon működik.

A hétvégi felkelés után a Wagner-csoport különböző orosz városokban működő toborzóközpontjai ideiglenesen felfüggesztették működésüket, ám miután Jevgenyij Prigozsin felfüggesztette az „igazság menetét”, számos irodájuk ismét megnyitotta kapuit.

Nem vonult ki Ukrajnából a Wagner

Közel egy héttel a Moszkva elleni menet után a Wagner-csoport katonáinak egy része változatlanul Ukrajnában tartózkodik, ezen belül az oroszok által már megszállt ukrajnai területeken – állítja a Pentagon.

„A Wagner-csoport állítólagos megszűnéséről, illetve feloszlatásáról annyit mondhatok, hogy továbbra is látjuk a csoport egyes részeit az oroszok által megszállt ukrajnai területeken" – jelentette ki Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

Nagy az építkezés, ide költözhetett a Wagner-csoport

Műholdfelvételek tanúskodnak arról, hogy Belaruszban sorra épülnek ideiglenesnek tűnő építmények egy elhagyatott katonai bázison. Szakértők szerint ez a Wagner-csoport harcosainak új tartózkodási helye lehet. Az építkezéseket először a Planet Labs észlelte a műholdfelvételeken, két nappal azután, hogy a Wagner-erők hirtelen leállították a Moszkva elleni menetelésüket. A képeken az látható, hogy a zárt katonai létesítményen belül egy körülbelül nyolc hektáros sportpályát alakítottak ki, amelyen nagy sátrakhoz hasonló, hat sornyi ideiglenesnek tűnő építményt húztak fel.Hivatalos bejelentés arról egyelőre azonban nem érkezett, hogy a Wagner-zsoldosok egyáltalán elhagyják-e Ororszországot vagy az ukrajnai harcteret, ha igen, mikor utaznak tovább, illetve hol szállásolják el őket Belaruszban. Bővebben --->