Elena Milasina, az Oroszországban engedélyét vesztett Novaja Gazeta lap ismert újságírója a csecsen fővárosba, Groznijba tartott a helyi repülőtérről – írja az AlJazeera.

Jogvédő szervezetek és Jelena Milasina munkatársainak beszámolója szerint az újságírónő Alekszandr Nyemov ügyvéddel együtt utazott egy autóban egy bírósági meghallgatásra tartva, amikor járművüket megállították és rájuk támadtak az álarcos merénylők.

Mindkettejüket egy szomszédos régió kórházába vitték.

Jelena Milasina elmesélte, hogy a támadók fegyvert szegeztek a fejükhöz, megrugdosták és halállal fenyegették meg őket.

Eltörték az ujjait, csúnyán megkínozták

Miközben verték őket, a támadók azt kiabálták: „Figyelmeztettünk titeket, tűnjetek el innen, és ne írjatok semmiről!” – közölte az Oroszországban betiltott Memorial jogvédő csoport a Telegramon.

Hozzátették, a támadók leborotválták az újságírónő haját, zöld festékkel kenték be a fejét, és több ujját is eltörték.

A Kínzás Elleni Csoport nevű jogvédő szervezet közölte, hogy az újságíróval utazó Alekszandr Nyemovot megszúrták a lábán.

Milasina évekig vizsgálódott csecsenföldi jogsértések ügyében, most azért utazott Groznijba, hogy tudósítson egy csalással és rendőrök bántalmazásával megvádolt nő bírósági tárgyalásáról.

Az ügyben a bíróság kedden bűnösnek találta a vádlottat, és öt és fél év büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kedden jelezte: tájékoztatják Vlagyimir Putyin elnököt Milasináék megveréséről. Közlése szerint ez „súlyos támadás volt, amelyre határozott választ kell adni”.