Donald Trump keresetet nyújtott be annak érdekében, hogy visszakerüljön a neve a maine-i előválasztási szavazólapokra, miután az állam kizárta őt a 2020-as választások eredményének megfordítására irányuló kísérlete miatt – írja a Bloomberg.

A volt elnök a kedden benyújtott keresetével a választásokért felelős vezető tisztviselő múlt heti döntését támadja meg, amely szerint 2021. január 6-i eseményekben játszott szerepével kimeríti az alkotmány 14. kiegészítésének kitételét: a rendelkezés eltiltja a szövetségi hivatal viselésétől azokat, akik esküt tettek az alkotmány támogatására, majd „lázadást indítottak” az Egyesült Államok ellen.

Steven Cheung, Trump kampányszóvivője szerint Shenna Bellows túllépett a hatáskörén, amikor úgy döntött, hogy eltávolítja Trump nevét a szavazólapokról. 

A benyújtott panaszban emellett azt állítják, hogy Bellows elfogult Trumppal szemben, és nem adott neki elegendő lehetőséget arra, hogy megtámadja a szavazásról szóló döntést annak véglegesítése előtt.

Trump azzal is érvel, hogy Bellowsnak a 14. alkotmánykiegészítés értelmében nincs felhatalmazása arra, hogy kizárja őt a szavazási folyamatból.

„Figyelembe vettem, hogy a tizennegyedik kiegészítés harmadik szakasza alapján nem fosztottak még meg elnökjelöltet a szavazáshoz való hozzáféréstől. Azonban arra is gondolnom kellett, hogy még egyetlen elnökjelölt sem vett részt felkelésben" – írta Bellows.

Trump beadványa újabb jogi harcot indít azért, hogy indulhasson az idei elnökválasztáson, a kérdésben végleges döntést valószínűleg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hoz majd.

Kizárták Trump indulását egy csatatér államban

A helyi legfelsőbb bíróság szerint nem szerepelhet a volt elnök neve az államban az elnökválasztási szavazólapon. Donald Trump az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Bővebben --->