Tesla kedden késő este több európai országban csökkentette Model Y autóinak árait, egy héttel azután, hogy hasonló árcsökkentést jelentett be a Model 3 és Model Y autókra Kínában – írja a CNBC.

A verseny az elektromos járművek piacán az elmúlt évben felerősödött, és a Tesla számos más autógyártóval rivalizál. A cég a Németországban, Franciaországban, Norvégiában és Hollandiában értékesített autóinak árait csökkentette a honlapjainak adatai szerint.

Németországban a Model Y hátsókerék-hajtású modell mostantól 42 990 euróért (mintegy 16,4 millió forintért) kerül forgalomba, ami nagyjából 4,2 százalékos árengedményt jelent az autó korábbi kiskereskedelmi értékéhez képest. A Model Y Long Range most 49 990 euróba (valamivel több mint 19 millió forintba) kerül, ami 8,1 százalékkal alacsonyabb a korábbi áránál.

Franciaországban a Tesla 6,7 százalékkal csökkentette a Model Y autók árát, míg Hollandiában 7,7 százalékkal. Norvégiában a vállalat 5,6 százalék és 7,1 százalék között csökkentette az árakat.

A Tesla részvényei 1,6 százalékkal estek a hírekre az amerikai tőzsdén.

A vállalat az elmúlt egy évben agresszívan csökkentette autóinak árait Kínában, felülmúlva ezzel a helyi versenytárs BYD-t.

A JL Warren Capital adatai szerint a Tesla 6 százalékkal vitte lejjebb a Model 3 árait tavaly decemberhez képest, és a Model Y árait pedig 11 százalékkal.

A Tesla németországi tevékenységét a Vörös-tengeren bekövetkezett zavarok befolyásolták, miután az Irán által támogatott húszik támadásokat indítottak a kulcsfontosságú útvonalon közlekedő hajók ellen, ami jelentős károkat okozott a globális kereskedelemben. A Tesla múlt héten közölte, hogy felfüggeszti autógyártásának nagy részét a Berlin-Brandenburgi üzemében, a megváltozott szállítási útvonalak és alkatrészhiány miatt.