Az életvégi szolgáltatások összköltsége az Egyesült Királyságban soha nem látott összeget ért el az elmúlt két évtizedben megugrott temetési költségek miatt, amelyet az utóbbi időben a tartós infláció tovább rontott a friss adatok szerint.

Az Euronews ismertette a SunLife pénzügyi szolgáltató cég új jelentését, amely szerint az Egyesült Királyságban a halálozás teljes költsége akár 9 658 fontot (nagyjából 4,3 millió forintot) is elérhet, amely fedezi a hagyaték kezelésének díját, az alapvető temetési szolgáltatásokat és az olyan választható extrákat, mint például a virrasztás tartása.

A jelentés szerint az összeg 5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, a temetési költségek pedig 126 százalékkal emelkedtek az elmúlt húsz évben.

Decemberben váratlanul 4 százalékra emelkedett az ország inflációja, a Bank of England ezt 2 százalékra akarja csökkenteni. Ennek megfelelően az Egyesült Királyság legtöbb részén magasabb átlagos temetési költség volt 2023-ban, ez alól csak London, Északnyugat-Anglia és Észak-Írország jelentett kivételt.

Az előrejelzések szerint pedig 2028-ra az átlagos temetési költségek a jelenlegi 4141 fontról (nagyjából 1,85 millió forint) 5126 fontra (nagyjából 2,3 millió forint) emelkednek.

Kudarc a brexit? A britek többsége szerint igen

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a brit szavazók többsége úgy látja: az EU-ból való kilépés hatalmas kudarc volt az ország számára.