Ausztriában magyar nyelven indul az osztrák szabványoknak megfelelő targoncás továbbképzés.

A kétnapos tanfolyamon minden osztrák cég alkalmazottja részt vehet, az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetség (VOEB) ezzel szeretne megoldást kínálni a targoncás munkaerőhiányra. A kezdeményezés sikerétől függ, hogy később szerb nyelvű tanfolyam is indulhat.

„Munkatársaim háromnegyede magyarul beszél, ők azok a munkavállalók, akik fenntartják az infrastruktúránkat” - mondta Gabriele Jüly, az VOEB elnöke.

A Telex.hu arról számolt be, hogy bár rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, keveseknek van az osztrák szabályoknak megfelelő továbbképzése, targoncaengedélye. Különösen Alsó-Ausztriában és Burgenlandban jelent sok munkavállalónak akadály az engedély megszerzése a nyelvi nehézségek miatt: nem beszélnek annyira jól németül, hogy ezt gond nélkül abszolválhassák.

A tanfolyam minden érdeklődő társaság számára nyitott Ausztriában, amelyet március 7-én és 8-án tartanak Bruck an der Leithában, a magyar határhoz közeli településen. Két nap alatt a targonca üzemeltetéséhez szükséges legfontosabb szaktudást sajátíthatják el, a gyakorlati vezetéstől a rakományrögzítésig és a rakományfelvételig.

A vizsgáig a leendő targoncavezetőknek otthon is tanulniuk kell majd.

Jelentkezni február 22-ig lehet, a tanfolyam VOEB-tagoknak nettó 390 euróba (kb. 150 ezer forint), külsősöknek 520 euróba, azaz kb. 200 ezer forintba plusz 20 százaléka áfába kerül.

Az elnök jelezte, az újrahasznosító iparban elengedhetetlenek a jól képzett szakemberek és válságbiztos munkákat kínálnak.

Az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállalatok Szövetsége (VOEB) a kereskedelmi hulladék- és erőforrás-gazdálkodási vállalatok érdekeinek önkéntes képviselete Ausztriában. A szövetség jelenleg több mint 250 tagvállalatot képvisel, és így az osztrák hulladékgazdálkodási magáncégek kétharmadát képviseli. Az iparág közvetlenül és közvetve mintegy 43 ezer embert foglalkoztat, évente 4 milliárd euró forgalmat generál.