Elbocsátották parancsnoki tisztségéből, miután nem a katonai vezetőség szája íze szerint számolt be feletteseinek az ukrajnai fronton kialakult szörnyű helyzetről – állítja Ivan Popov a Reuters szerint.

„Az ukrán hadsereg nem tudott áttörni a sorainkon, de ezt megtette a felsőbb katonai vezetőnk, aki hátulról csapott le ránk, lefejezve a hadsereget” – mondta az egykori parancsnok.

Popov, aki Dél-Ukrajnában irányított egy orosz egységeket, a vezetőség szemére vetette, hogy számos orosz katona halálát okozta a megfelelő eszközök hiánya. Hangsúlyozta, alkalmas tüzérségi elhárító rendszerekre lett volna szükségük és az ellenséges tüzérség felderítésére szolgáló szerkezetekre.

Kemény helyzet állt elő a felsővezetéssel: el kellett dönteni, hogy gyáván hallgatok, vagy kimondok mindent úgy, ahogy van. A főnökök nyilvánvalóan valamiféle veszélyforrásként tekintettek rám, és gyorsan, egyetlen nap alatt előálltak egy paranccsal a védelmi minisztertől, és megszabadultak tőlem. Most arra várok, hogy kiderüljön, mi lesz a sorsom

– hallható a Reuters szerint egy hangfelvételen Popov nyilatkozata.

 

A lap leszögezte, a felvétel hitelességét nem tudták ellenőrizni, ahogy az sem derült ki, mikor készült. Annyit lehet tudni, hogy Andrej Gurulyov orosz törvényhozó hozta nyilvánosságra, aki egy állami televízióban gyakran szereplő volt parancsnok.

A Reuters felkereste az orosz védelmi minisztériumot is, hogy nyilatkozzanak az ügyben, a cikk megjelenéséig azonban nem érkezett tőlük válasz.