Megvonta az állami támogatást kedden a következő hat évre a német alkotmánybíróság a neonáciként számon tartott Haza (Die Heimat) – korábban Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) – nevű párttól. A hosszadalmas eljárás végén megszületett határozat szerint megfosztják a tavaly átnevezett szervezetet a pártokra és politikai adományokra vonatkozó adókedvezményektől is.

Az alkotmánybíróság indoklásában az áll, hogy a Haza párt „továbbra is autoriter nemzetállam létrehozására törekszik a fennálló alkotmányos rend helyett, és semmibe veszi az emberi méltóságot és az alaptörvényben rögzített demokratikus alapelveket” – írja a Süddeutsche Zeitung.

A párt rasszista hozzáállása, különösen a muszlimokkal szembeni, antiszemita és cigányellenes nézetei szemben állnak Németország alkotmányos alapelveivel

– szögezte le az alkotmánybíróság.

A Haza szellemisége ellentétes az alkotmánnyal

A testület 2017-ben már kimondta, hogy az NPD szellemisége ellentétes a német alkotmánnyal és a demokratikus renddel, de a párt betiltására tett indítványt akkor elutasította. Később a szövetségi parlament alaptörvény-módosítást fogadott el, amely szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul.

Az alkotmánybíróság keddi határozatával most először alkalmazzák a gyakorlatban ezt a módosítást.

A Haza párt ugyan jelentéktelen politikai erőnek számít Németországban, és a hivatalos adatok szerint csak 3 ezer tagja van, az alkotmánybíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a mozgalom országos hálózattal rendelkezik, amelyet egy nacionalista ifjúsági szervezet és közösségi szerveződések tartanak fenn. Összejöveteleket, kirándulásokat szerveznek, ahol igyekeznek terjeszteni rasszista ideológiájukat.

Németországban állami támogatásra jogosult minden olyan politikai párt, amely legalább 0,5 százalékot szerez országos vagy európai parlamenti választáson vagy 1 százalékot tartományi választáson. Az NPD 2021 óta nem ütötte meg ezeket a küszöböket, így jelenleg nem is részesül állami támogatásból, de az adományokra vonatkozó kedvezmények eddig még vonatkoztak rá.