Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójogával élve megakadályozta, hogy meghosszabbítsák a nemzetközi nukleáris szankciók Észak-Korea általi esetleges megsértését immár 15 éve vizsgáló ENSZ szakértői testület küldetésének meghosszabbítását.

Kína tartózkodott a határozat csütörtöki szavazásánál, míg a Biztonsági Tanács többi 13 tagállama igennel szavazott. Ha azonban a tanács egy állandó tagja, például Oroszország, a határozat ellen szavaz, azt nem lehet elfogadni.

A vétó a szakértői testület végét jelenti, legalábbis egyelőre, amikor áprilisban lejár a mandátuma. A szankcióknak azonban nem vet véget.

A Nyugat megpróbálja megfojtani Észak-Koreát

– magyarázta országa nemleges szavazatát Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

Az ülés után kiadott nyilatkozatban az Egyesült Államok, Franciaország, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Királyság hangsúlyozta „mélységes csalódottságát” a szavazás eredménye miatt.

Észak-Korea az elmúlt két évben jelentősen fokozta rakétakísérleteit, és fokozta retorikáját Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben is, amelyeket Phenjan fő ellenségének tekint.

Phenjan magatartása arra késztette Dél-Koreát, hogy bővítse katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.

Egy harckocsit vezetve irányította a Szöul elleni hadgyakorlatot Észak-Korea vezetője

Kim Dzsongun megjelenése a bemutatón azután történt, hogy a múlt héten ő vezényelte le a Koreai Néphadsereg tüzérségi lőgyakorlatát.