Meghalt a Bundestag volt elnöke, Wolfgang Schäuble, aki hosszú politikai pályafutása során volt miniszter, a CDU párt vezetője, parlamenti frakcióvezető és a német parlament alsóházának vezetője. A 81 éves politikus a leghosszabb ideje volt parlamenti képviselő Németországban.

A badeni születésű politikus hosszú, súlyos betegség után kedd este nyolc óra körül békésen elaludt otthonában, a családja körében. Négy gyermeket és feleségét, Ingeborgot hagyta hátra, akivel 1969 óta voltak házasok – közölték szerdán a Német Sajtóügynökséggel. 

Merénylet miatt lebénult

Schäuble 1942. szeptember 18-án született Freiburgban. Jogot tanult, de korán politikai pályára lépett. 1965-ben csatlakozott Németország egyik legnagyobb konzervatív néppártjához, a CDU- hoz (Kereszténydemokrata Unió). 1972-ben kapott először mandátumot a Bundestagban, ahol haláláig szolgált.

Helmut Kohl (CDU) kancellár alatt kezdetben a szövetségi kancellária vezetője és a különleges feladatokért felelős szövetségi miniszter volt, 1989-től 1991-ig pedig szövetségi belügyminiszter. 

Schäuble a berlini fal leomlása után segített az egyesülési szerződés tárgyalásában az NDK-ban. 1990 októberében egy mentálisan sérült férfi merényletet követett el ellene, ezért tolószékbe kényszerült, de a politikai karrierje folytatódott. 1991 és 2000 között a CDU/CSU képviselőcsoportot vezette, majd miután az Unió 1998-ban elveszítette hatalmát, a CDU átrendeződésének részeként ő lett a párt vezetője, Angela Merkel pedig a főtitkár.

Megtagadták tőle az államelnöki posztot

A CDU adományozási ügyének zűrzavarában és a 100 ezer márkás készpénzadományról szóló nyilatkozatok után azonban Schäuble 2000 februárjában lemondott a CDU vezetői posztjáról. Ekkor lett Merkel a párt vezetője, aki 2005-ben kancellárként a tekintélyes politikust belügyminiszterré, négy évvel később pénzügyminiszterré tette. A tisztséget két választási cikluson át töltötte be, például a nevéhez fűződik a „fekete nulla” megalkotása, vagyis az új adósságok nélküli szövetségi költségvetés – idézi fel a Rheinische Post.

A 2017-es szövetségi választások után Norbert Lammert utódjaként a Bundestag, a német állam második legmagasabb hivatalának elnökévé választották, de megtagadták tőle az állam legmagasabb tisztségét, a szövetségi elnöki posztot. A Welt visszaemlékezése szerint szinte tragikus módon hiányzott belőle az egoizmus, amely kancellárrá tehette volna.

A 2021-es szövetségi választás után, amelyet a CDU/CSU unió elveszített, Schäuble kilépett a vezetői pozíciókból, azóta parlamenti képviselő volt. Korelnöki beszédében a nyílt diskurzust hirdette.

Súlya volt a szavainak

Pártjában Schäuble a konzervatív politikusok közé tartozott, a színfalak mögött szavainak mindig súlya volt – például 2007-ben elsőként szólította fel a CDU-t, hogy legyen nyitott a zöldekkel való szövetségre. A 2021-es kancellárjelöltségért folyó küzdelemben Schäuble az akkori CDU oldalára állt a pártvezér, Armin Laschet és Markus Söder CSU-főnökkel szemben.

A politika gyakran szerepet játszott Schäuble magánéletében is. Apja, Karl Schäuble is CDU-s politikus volt és Baden állam parlamentjének tagja, míg öccse, Thomas 13 évig volt államminiszter Baden-Württembergben – 2013-ban halt meg szívroham következtében. A CDU vezető politikusa, Thomas Strobl Wolfgang Schäuble veje, lánya, Christine pedig az ARD programigazgatója.

Búcsúznak a német politikusok

Halálának híre megrázta Németországot, ahol sorra jelennek meg a búcsúnyilatkozatok. 

Wolfgang Schäuble több mint fél évszázadon át formálta hazánkat: parlamenti képviselőként, miniszterként és a Bundestag elnökeként – fogalmazott Olaf Scholz szövetségi kancellár az X-en.

Schäuble halálával elveszítettük az egyik legfontosabb demokratát – írta Nancy Faeser (SPD), aki szerint nagy államférfiként úgy testesítette meg a demokratikus háború utáni Németországot, mint kevesen, egykori szövetségi belügyminiszterként a német egység építője volt.

Friedrich Merz, a CDU elnöke megdöbbenéssel reagált Schäuble halálára, mondván, elveszítette a legközelebbi barátját és tanácsadóját.

Halála megállásra késztette és elszomorította az embereket. Kivételes ember volt, lenyűgöző gondolkodó és szónok, hűséges és kritikus kolléga – nyilatkozta Julia Klöckner, a CDU szövetségi pénztárnoka, kiemelve, hogy Schäuble kötelességét és szolgálatát lelkiismeretesen teljesítő emberként formálta a hazát.

 Kai Wegner (CDU) Berlin kormányzó polgármestere is szomorúságának adott hangot, úgy fogalmazott: a politikus nagy európai volt, szenvedélyes kereszténydemokrata és Berlin nagy barátja, akinek sokat köszönhetnek.