Emmanuel Macron francia államfő a dél-franciaországi Marseille-ben kedden bejelentette, hogy "példátlan műveletet" indít a kormány a kábítószer-kereskedelem felszámolására, amely Franciaország második legnagyobb városát sújtja.

„Marseille-ben és más francia városokban példátlan műveletet indítottunk, hogy véget vessünk a kábítószer-kereskedelemnek, hogy biztosítsuk a köztársasági rendet, és megtisztítsuk a környéket”

– írta a francia elnök az X közösségi oldalon, miután váratlanul megérkezett Marseille-be.

Emmanuel Macront elkísérte Gérald Darmanin belügyminiszter, Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter és Sabrina Agresti-Roubache városügyi államtitkár.

A Tisztogatás XXL elnevezésű művelet több héten keresztül jelentős rendőri erőket mozgósít Marseille-ben.

A köztársasági elnök látogatását megelőzően több razzia is volt a térség két fő bandája – a DZ Maffia és a Yoda – ellen, amelyek a dél-franciaországi város kábítószer-kereskedelmének irányításáért versengenek egymással.

A DZ Maffia tizenhárom feltételezett fiatal tagját egy héttel ezelőtt tartóztatták le Marseille-ben, a nyugati Rennes-ben és a délkeleti Alpes-de-Haute-Provence-ban egy spanyolországi gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozás keretében. Közülük tíz gyanúsított ellen szombaton vádat emeltek – közölte a marseille-i ügyészség.

A letartóztatásokra néhány nappal azután került sor, hogy Marokkóban letartóztatták a 33 éves Félix Binguit, a Yoda klán feltételezett vezetőjét.

A dél-franciaországi város jövedelmező elosztóhelyeinek ellenőrzéséért folytatott területi háború rekordszámú halálesettel járt tavaly, 49-en vesztették életüket a bandák közötti leszámolásokban.

"A programom ma egyértelmű: drog, drog és még több drog" – jelentette ki Pierre-Edouard Colliex, a déli Bouches-du-Rhone megye új prefektusa március elején, a bűnüldöző szervek által a marseille-i lakótelepeken szinte naponta végrehajtott tisztogató akciók egyikén.

Március elején a marseille-i vizsgálóbírók is megkongatták a vészharangot az egyre fokozódó kábítószer-kereskedelem miatt.

A marseille-i kábítószer-kereskedők elleni háborút éppen most veszítjük el

– mondta Isabelle Fort, a marseille-i ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője a franciaországi kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet vizsgáló szenátusi bizottság előtti meghallgatásán.