Madridban a belváros túlzsúfoltsága miatt lezárhatják az utcákat. A spanyol főváros a karácsonyi időszakban a városba érkező nagyszámú látogató miatt aktiválta az úgynevezett „fekete szintű” intézkedést.

Az intézkedés, amelyet csak a közterületek és a közlekedés rendkívüli telítettsége esetén hajtanak végre, a város biztonságát és mobilitását hivatott kezelni. A rendőrség drónok segítségével az égből figyeli majd a legzsúfoltabb utcákat. Amint az emberáradat eléri a maximumot, az utcákat lezárják, amit a gyalogosok elhagyhatnak, de a lezárt területre nem léphetnek be – számolt be az Euronews

Az ünnepi időszakban mintegy 450, a forgalmas napokon pedig további 850 városi rendőr fogja felügyelni a várost.

A különleges intézkedések várhatóan a tömeg- és a magánközlekedést is érintik.

Itt számíthatnak lezárásokra

Bár egész Madrid érintett lesz, a madridi megyei tanács számára a kritikus pontok a Preciados és az El Carmen utcák, a Plaza del Celenque, a Calle Alcalá Plaza de Cibeles melletti szakasza és a Gran Vía. A Metro de Madrid Sol állomása és a Renfe Cercanías hálózat jelenleg 18 és 21 óra között december 9-ig zárva tart.

Spanyolország turizmusa egész évben növekszik

2022 első 10 hónapjában 74,7 millió turista látogatott Spanyolországba nyaralni, ami 18,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Októberben, amely nem tipikus „turista” hónap, 8,17 millió nemzetközi turista látogatott az országba, 13,9 százalékkal több, mint 2022 októberében. 2023 novemberében 3,3 millió külföldi turista érkezett az országba, ami 9,3 százalékos növekedés az előző év azonos hónapjához képest.

Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Oroszország és az északi országok járultak hozzá leginkább a nemzetközi turizmus növekedéséhez.

„Átalakítjuk a turizmusunk történelmi jellegét. Spanyolország továbbra is vezető szerepet tölt be, az ágazat fellendülése abszolút és teljes, de diverzifikáljuk és szezonalitástalanítjuk az áramlásokat, ami fenntarthatóbb turizmust eredményez, amely kevésbé függ a nyári főszezontól” – mondta Jordi Hereu, Spanyolország ipari és idegenforgalmi minisztere.

A turisták beáramlásával együtt jár a kiadások növekedése is

Októberben minden egyes, az országba érkező turista átlagosan 1260 eurót költött, 9,8 százalékkal többet, mint tavaly, és 14,9 százalékkal többet, mint 2019-ben. Az egy napra jutó költés is nőtt: októberben minden egyes turista 185 eurót költött naponta, 15 százalékkal többet, mint 2019-ben.

A turisztikai kiadások növekedésének fő oka az árak emelkedése, amik 2023 májusában 15 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019-ben.