Kína és Magyarország a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóját ünnepli. Ennek alkalmából Vang Hsziao-hsziang közbiztonsági miniszter Orbán Viktorral találkozott a múlt héten.

A találkozó során a miniszter azt mondta, reméli, hogy elmélyítheti a kapcsolatokat Magyarországgal a bűnüldözés és a biztonság terén is – számolt be róla a Reuters a Hszinhua hivatalos hírügynökségre hivatkozva.

Vang a budapesti látogatása során azt is elmondta, reméli, hogy ezek az erőfeszítések a kétoldalú kapcsolatok új csúcspontját jelentik majd a terrorizmus és a bűnüldözés területén.

Ez az együttműködés az 'Egy övezet, egy út' program keretében is növelné a bűnüldözésre szánt kapacitást.

A Hszinhua vasárnapi közlése szerint Vang a látogatása során Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozott és aláírta a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat. Ennek a részletei azonban nem ismertek.

A lap megjegyzi, hogy Magyarországon található a kínai Huawei Technologies anyaországon kívüli legnagyobb logisztikai és gyártási bázisa, dacára annak, hogy az Európai Bizottság korábban figyelmeztetett a távközlési óriásvállalat biztonsági veszélyeire.

Az Euronews korábban arról írt, hogy amerikai szenátorok is ellátogattak Budapestre vasárnap, hogy többek között a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjával tárgyaljanak a magyar kormánnyal.

A kabinet azonban nem fogadta a küldöttséget.

Jeanne Shaheen New Hampshire-i demokrata szenátor azonban arról számolt be, hogy „hiányzott a kölcsönös érdeklődés,  hogy az Egyesült Államokat, Európát és Magyarországot is érintő kérdésekről beszéljünk.”

Hozzátette, a továbbiakban javaslatokat terjesztenek fel annak érdekében, hogy mihamarabb megtörténjen Svédország felvétele a NATO-ba.

 

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ennek kapcsán egy sajtótájékoztatót arról beszélt, hogy ők semmilyen módon nem akadályozzák a magyar-amerikai együttműködést, ugyanakkor egy szuverén országnak nem érdemes egy másikra nyomást gyakorolni.

 

 

 

Veszélybe került az amerikai infrastruktúra, az FBI figyelmeztetést adott ki

Az ügynökség igazgatója, Christopher Wray szerint olyan kínai próbálkozások zajlanak, amelyekkel megpróbálnak rosszindulatú szoftverkódokat beilleszteni a számítógépes hálózatokba, hogy bejussanak az elektromos hálózatba vagy éppen a vízellátásba.