Wray azt mondta, a közelmúltban megzavarták a Volt Typhoon néven ismert kínai hackerhálózatot, amely hasonló kritikus célpontokat próbált elérni szerte a világon – írta meg a Financial Times. Az igazgató szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, és egyike a kínai kormány számos ilyen erőfeszítésének.

Hozzátette, az Egyesült Államok már több mint egy évtizede nyomon követi a kínai műveleteket, és a müncheni biztonsági konferencián azt mondta, Kína egyre inkább támadó fegyvereket helyez be kritikus infrastruktúránkba, hogyha szükségét érzik, rögtön támadhassanak.

Rámutatott, az FBI legújabb erőfeszítéseinek célja, hogy felhívják a figyelmet a kínai kémkedésre, amely már nem hagyományos hagyományos kémkedés, hanem a szellemi tulajdon eltulajdonításától a lehetséges jövőbeli konfliktusokra való felkészülést szolgáló hekkelésig terjed.

Tavaly októberben Wray és társai az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot magában foglaló kampányt indítottak a kínai kémkedésre összpontosítva. Mint mondta,

ennek megvan a hatása, és az emberek egyre jobban ráhangolódtak a fenyegetésre, nem úgy, mint néhány évvel ezelőtt, amikor szkeptikusak voltak a figyelmeztetéssel kapcsolatban.

Egyes titkosszolgálati szakértők arra figyelmeztettek, hogy Kína egyre gyakrabban használja Európát kémkedésre, mivel sok biztonsági szolgálatnak sokkal kisebb erőforrása van, mint az Egyesült Államoknak.

Arra a kérdésre, hogy az európai országok növelik-e a kínai kémkedés leküzdésére fordított forrásokat, Wray egyértelműen igennel válaszolt. Szerinte még vannak különbségek, de ugyanabba az irányba mozdultak el.

Rászállt Európa a kínai cégekre kémkedés miatt, az Alibabát csuklóztatják.
Az európai kormányok egyre szigorúbban vizsgálják a kínai cégek jelentette biztonsági és gazdasági kockázatokat, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy kereskedelmi háborúféle kezd kibontakozni a két gazdasági erőközpont között. Itt írtunk arról, hogy a belga hatóságok vették elő az Alibaba helyi központját kémkedés gyanúja miatt >>>

Az igazgató szerint a mesterséges intelligencia „erősokszorozóként” fog működni, és segít Kínának a kémkedés és a rosszindulatú műveletek sokkal hatékonyabb végrehajtásában.

A gazdasági stratégiájuk egyfajta alapköveként már felépítették a gazdasági kémkedést, valamint a személyes és vállalati adatok ellopását, és azért is folytatják a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy megpróbálják felgyorsítani ezt a folyamatot.

Wray úgy látja, kulcsfontosságú, hogy a kínai kémkedésre összpontosítsunk, mert Kína „hosszú játékba kezdett” akkor, amikor más országoknak olyan globális válságokkal kellett megküzdeniük, mint az ukrajnai invázió és a gázai konfliktus. 

Lassan új kémkedési trükkök után nézhet Kína, az Egyesült Államok után Dél-Korea is megelégelte, hogy a nemzeti technológiai szellemi tőke nem maradhat rejtve a kínai vállalatok előtt, ezért szigorításokat vezettek be. Itt írtunk erről részletesen >>>