Múlt héten Szászországban letartóztatták az AfD egyik vezető politikusának, Maximilian Krah EP-képviselőnek és mostani EP-listavezetőjének az egyik munkatársát. 

Az európai parlamenti honlapján "akkreditált asszisztensként" szerepelő Jian G.-t a Kínának való kémkedés gyanújával tartóztatta le a német rendőrség – írja a Euronews.

A szövetségi ügyészség vádja szerint a kínai titkosszolgálat alkalmazásában álló férfi információkat adott át az Európai Parlamentben folyó tárgyalásokról és döntésekről a hírszerzési megbízójának. Emellett feltehetően Németországban élő kínai ellenzékiek után is kémkedett. 

Nem az első kémbotrány

A Die Zeit szerint a 43 éves, német állampolgársággal is rendelkező kínai férfi üzletemberként ismerte meg Krah-t és feltehetően még azelőtt beszervezték, hogy az AfD-s EP-képviselő alkalmazottja lett 2019-ben. 

Márciusban a cseh titkosszolgálat által kirobbantott orosz propaganda-botrányban is felmerült Maximilian Krah neve. AFD EP-listavezetője elismerte, hogy kétszer szerepelt az oroszbarát Voice of Europe honlapon, de „természetesen nem kapott érte pénzt".

Az elmúlt hetekben ez már a negyedik Kína számára való kémkedéssel vádolt német állampolgárokat érintő letartóztatás.

Hétfőn Hessenben és Észak-Rajna-Vesztfáliában tartóztattak le egy férfit és egy házaspárt, akik a gyanú szerint katonai technológiára vonatkozó információkat szereztek Peking számára .

Jian G. kedden állítják egy karlsruhei vizsgálóbíró elé, aki dönt az előzetes letartóztatásáról. AFD szóvivője a Die Welt hírcsatornának nyugtalanítónak nevezete a letartóztatásáról szóló híreket.

 

Újabb orosz kém dőlt ki a szekrényből, most a Bundestagban

Lemondott Eugen (Jevgenyij) Schmidtnek, az AfD párt képviselőjének ukrán származású asszisztense. Azzal gyanúsítják, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozik.