Földrengés pusztított Kína északnyugati részén. Több mint négyezer épület dőlt össze Kanszu és Csinghaj tartományban, így az áldozatok száma tovább növekedhet. Több százan megsérültek.

mentők folyamatosan kutatnak túlélők után, ami nem könnyű, mert a körülményeket nehezíti a helyenként -14 fokos hideg.

A 20 másodpercig tartó rengés nemzetközi mérések szerint 5,9-es volt, a kínai hatóságok szerint 6,2-es.

Kínában, 2008-ban egy 7,9-es erősségű földrengés több mint 90 ezer ember halálát okozta a Vietnámmal határos, a mostani földrengés helyszínével ellentétben jóval sűrűbben lakott Jünnan tartományban – emlékeztetett a CNN.

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentésen dolgozókat, hogy kövessenek el mindent a bajba kerültek megmentésének, segítésének érdekében.

Helyi idő szerint a reggeli órákra Kanszuban 105 ember halálát erősítették meg, és 397 sérültről, köztük 16 súlyos állapotúról számoltak be. A csinghaji régióban 13 ember lelte halálát, 182-en pedig megsérültek. Csinghajban további húsz embert még keresnek, akiket egy földcsuszamlás temetett maga alá.

A régióban mintegy 6400 ház rongálódott meg.

A röviddel éjfél előtt történt földrengést reggel 10 óráig további kilenc utórengés követte, a legnagyobb 4,1 erősségű volt egy kanszui illetékes szerint. A földrengést a környező térségben, így az epicentrumtól mintegy száz kilométerre északkeletre, Lancsouban, Kanszu fővárosában is erősen lehetett érezni.

A kínai állami televízió jelentése szerint sátrakat, összecsukható ágyakat és takarókat küldtek a katasztrófa sújtotta területre.

Pusztítottak az elmúlt napokban a természeti katasztrófák

Két hete több mint 1600 utórengést jelentettek a Fülöp-szigetekről, miután a térséget 7,4-es erősségű földmozgás rázta meg, amelyben legkevesebb egy ember meghalt.
A helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet arra figyelmeztette a helyieket, hogy még heteken át lehet számítani utórengésekre, de ezek egyre ritkábbak és gyengébbek lesznek.
Kitört a Marapi vulkán az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban. A tájékoztatás szerint Legkevesebb 11 ember meghalt, 12 másik pedig eltűnt, 49 embert sikerült biztonságba helyezni. Az esetekről itt számoltunk be részletesen >>>