1600-nál is több utórengést jelentettek a Fülöp-szigetek déli részéből a hatóságok hétfőn, miután a térséget 7,4-es erősségű földmozgás rázta meg, amelyben legkevesebb egy ember meghalt. A legnagyobb utórengés 6,8-es erejű volt, és fészke mintegy 100 kilométerre volt az erősebb földmozgás epicentrumától. A helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet arra figyelmeztette a helyieket, hogy még heteken át lehet számítani utórengésekre, de ezek egyre ritkábbak és gyengébbek lesznek.

Az intézet vezetője arra is felhívta a helyiek figyelmét, hogy

ne menjenek vissza otthonaikba, amíg statikusok át nem vizsgálták őket, mert nem biztos, hogy biztonságosak, és egy nagyobb utórengés romba döntheti őket.

A földrengés eddig ismert egyetlen halálos áldozata egy várandós nő volt, akire rádőlt a fal, négy további ember megsérült. A földrengésben két híd megrongálódott és használhatatlanná vált, ám az áramszolgáltatást a legtöbb helyen már sikerült helyreállítani.

Cunamiriadót rendeltek el Délkelet-Ázsiában

Nagy erejű földrengés volt a Fülöp-szigetek partjainál, szökőártól tartanak. Bővebben >>>

Több holttest is előkerült, miután kitört a Marapi vulkán Indonéziában.

Legkevesebb 11 ember meghalt, 12 másik pedig eltűnt, miután kitört a Marapi vulkán az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban – közölték a helyi hatóságok. A tájékoztatás szerint 49 embert sikerült biztonságba helyezni, és többek evakuálása folyamatban van.

Tizenegy embert holtan találtunk – tudatta Abdul Malik, az indonézi kutató és mentő ügynökség vezetője Padangban, a tartomány székhelyén hétfőn. A helyi katasztrófavédelem szerint a 2981 méter magas Marapinál hónapok óta megnövekedett tevékenységet észleltek, a vasárnapi kitörés pedig öt percen át tartott. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a hegy környékét.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó, csak Indonéziában több mint 120 aktív vulkán található.

Rettegnek a vulkántól, szükségállapotot hirdettek Izlandon

Az evakuálásról szóló döntés azután született, hogy az izlandi meteorológiai hivatal nem tudta azt kizárni, hogy a jelenleg formálódó magmaalagút elérheti Grindavík városát. Bővebben >>>