A hétfőn bemutatott új műszaki követelmények alapján a kínai új energiahajtású modellek (NEV) több mint 90 százaléka részesül adókedvezményben a vásárláskor – állítja a kínai ipari minisztérium.

A kritériumok teljesítéséhez 2024-től az elektromos autóknak legalább 200 kilométeres távolságot kell megtenniük egy töltéssel, míg a plug-in hibrid autók esetében ez a táv 43 kilométerre csökken – áll az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium közleményében.

Az új szabályozás emellett azt is előírja, hogy az elektromos járművek hatótávolsága alacsony hőmérsékleten legfeljebb 35 százalékkal csökkenhet, valamint az akkumulátorcserére alkalmas EV-k jogosultságát is az adókedvezményekre – jegyzi meg a Reuters.

Még júniusban mutatták be azt az 520 milliárd jüan értékű, négy évre szóló adókedvezmény csomagot, amelyet az elektromos és egyéb környezetbarát autók promotálására hozott létre Kína. A program az iparág számára az eddigi legnagyobb engedményt jelenti.

(Kiffer Anna)

Valami történik – több gyártó is kifarolt az elektromos autók mögül

Drasztikusan emelkedtek az elektromos autók eladásai az elmúlt években, azonban korántsem annyira, mint azt a gyártók korábban remélték. Az Egyesült Államokban vannak már olyan autógyártók, akik elkezdtek kifordulni az elektromos autó projektek mögül.