A januárban megalakult szélsőjobboldali koalíciós kormány most megszavazott reformja szerint a jövőben a Legfelsőbb Bíróság nem vizsgálhatja felül a kormány döntéseit, ha azt észszerűtlennek tartja, írja a BBC.

A tüntetők szerint a szélsőjobboldali kormány ezen reformja veszélyezteti az izraeli demokráciát. A tüntetéssorozat az új kormány megalakulása óta tart.

Yair Lapid, az ellenzék vezetője petíció benyújtását tervezi, amiben azt kéri a legfelsőbb bíróságtól, hogy érvénytelenítse az új törvényt. Az ellenzék egyébként távol maradt a szavazástól.

Jariv Levin igazságügyi miniszter az igazságügyi rendszer korrigálásához szükséges történelmi lépésnek nevezte a javaslat megszavazását.

Félnek a következményektől

Netanyahu úgy nyilatkozott, hogy az új törvény szükségszerű ahhoz, hogy az ország polgárainak többsége számára megfelelő politikát folytathassanak. Arra figyelmeztette továbbá a politikai vezetőket, hogy az országban szükségállapot van érvényben.

A döntés mögött többen azért látják a demokrácia válságát, mert a koalíciós kormány szélsőjobboldali tagjai ellenőrizetlenül hozhatnak döntéseket a jövőben.

Az úgynevezett „észszerűségi” törvényt 64 igennel, 0 nemmel és tartózkodás nélkül szavazta meg az izraeli parlament. A Fehér Ház sajnálatosnak nevezte, hogy a javaslatot megszavazták.

 

Szárnyal az izraeli fegyverexport

Izrael 2022-ben 12,5 milliárd dollárért (csaknem 4300 milliárd forintért) exportált fegyvereket. Az ukrajnai háború miatt az európai országokban ugrásszerűen megnőtt az izraeli fegyverek iránti kereslet. Bővebben--->