A 453 szavazattal, 85 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett elfogadott jelentés áttekintette a nemzeti parlamentek szerepét a kormányzati tevékenység ellenőrzésében. 

Az EP-képviselők szerint a nemzeti parlamenteknek nagyobb szerepet kell kapniuk az uniós költségvetés végrehajtásában és a gazdaságpolitikai párbeszédben.

Javasolták, hogy az EP-képviselők, az uniós biztosok, valamint az Európai Unió Tanácsa évente megvitathassa az EU napirendjét a tagállamok és a tagjelölt országok parlamentjeinek képviselőivel.

Olyan eljárásra is javaslatot tettek, amelynek keretében a nemzeti parlamentek egyharmada kérhetné uniós jogalkotási javaslatok kidolgozását. Az európai pártoknak a tagállamok politikájában is nagyobb szerepet kellene kapniuk, törekedve a teljes körű intézményközi együttműködésre – írták jelentésükben az EP-képviselők.

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője közleményében a jelentésre reagálva leszögezte:

az Európai Unió tartsa tiszteletben a tagállamok szuverenitását.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a jelentés nem objektív, így nem az olyan valódi problémákra összpontosít, amelyekkel a nemzeti parlamentek a gyakorlatban szembesülnek.

A jelentés olyan centralizálóciót célzó intézményi reformokra koncentrál, mint az Európai Parlament általános jogalkotáskezdeményezési joggal való felruházása, vagy a vizsgálóbizottságok felállításával kapcsolatos jogainak bővítése – fogalmazott.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy

az uniós intézmények a szerződések keretein sokszor túllépve, vagy az egyes rendelkezéseket tágítóan értelmezve csorbítják a tagállamok és azok nemzeti parlamentjeinek hatásköreit.

Példaként kiemelte: a felsőoktatás rendszere tisztán nemzeti hatáskör, az Európai Bizottság mégis felhatalmazva érzi magát arra, hogy az egyetemek hallgatóit és oktatóit büntesse az Erasmus és a Horizont programok forrásainak befagyasztásával.

Navracsics Tibor nemrég úgy fogalmazott „sajnos a tárgyalások megrekedtek”, vagyis
látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. A területfejlesztési miniszter szerint az Európai Parlament zsarolása miatt nincs bátorság a továbblépésre. Erről itt írtunk részletesebben >>>