Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke az ellenzéki keddi varsói sajtóértekezletén elmondta, őt támogatja kormányfőjelöltként a leendő koalíció.

Tusk úgy fogalmazott, hogy a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítették, hogy készek a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben. Hozzátette, ez annak fényében fontos, hogy Andrzej Duda elnök kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd.

A Polgári Platform elnöke megjegyezte továbbá, hogy őt bízták meg a kormányalakítás „nehéz feladatával″ a tömörülés vezetői, ugyanakkor a megbízásról az államfő dönt.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke bejelentette, hogy a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják Dudát, hogy elegendő többséggel rendelkezik a tömörülés ahhoz, hogy a kormányfőjelöltet támogassák, valamint hogy a parlamenti alsó- és felsőház elnökét megválasszák.

Megítélése szerint késlekedés nélkül megbízhatja az államfő a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával, mivel a 460 fős szejmben 248 mandátumot szereztek, és a szenátusban is abszolút többségük van.

A bizonytalanságot elkerülendő, Kosiniak-Kamysz szerint a szejm mihamarabbi alakuló ülését fogják kérni az államfőtől, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke gyors kormányalakítási megbízást sürgetett.

– Ma itt mindannyian egy hangon felkérjük Duda elnököt, hogy ne vesztegessen újabb másodperceket az időnkből. Ám ez az idő nem a politikusoké, hanem a lengyel nőké és férfiaké ami felbecsülhetetlen.

Elnök úr, nincs értelme várni!

Ha a konzultációk során arról kíván megbizonyosodni, hogy megvan-e a többség a parlamentben a kormányalakításhoz, tájékoztatjuk, hogy igen, megvan a többség – mondta a Lengyelország 2050 vezetője.

Piotr Müller kormányszóvivő ugyanakkor arról beszélt kedden, hogy a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) megkísérelné a kormány összeállítását, ha megbízást kap rá. Ugyanakkor amíg az ellenzék 248 mandátumot szerzett az alsóházban, a kormánypárt mindössze 194-et a 460-ból.

A lengyel alkotmány szerint a választások napjától számított 30 napon belül kell az államfőnek összhívnia az új parlament alakuló ülését. Az ülésen az eddigi kormányfő, Mateusz Morawiecki lemond, a mostani kabinet az új kormány megalakulásáig marad hivatalban.

Kép: AFP / ANEK SKARZYNSKI

Ahhoz, hogy a kormányalakítás megkezdődhessen, az államfőnek ki kell jelölnie az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda ugyanakkor már a választások előtt jelezte, hogy a győztes pártot bízza meg a kormányalakítással, az eddigi szokásjognak megfelelően. Márpedig hiába van abszolút többsége az ellenzéki tömörülésnek, a pártok közül a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) kapta a legtöbb voksot az október 15-i választásokon.

 

Bukott a magyar kampányrecept, befürödtek a kormánypárti tanácsadók

A magyar kampánygurukat is bevetettek a kudarcos választási kampányban - legalábbis egy lengyel lap szerint. Visszafelé sült el Kaczynskiék fegyvere. >>>