Hiába kapta a nyolc éven át hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) a legtöbb szavazatot a múlt hétvégi lengyel választásokon, a folytatáshoz ez aligha lesz elég. Mind a Szejmben, mind pedig a felsőházban ellenzéki többség van már. A lengyel média gyakorlatilag már kész tényként kezeli a kormányváltást. Időhúzással persze kísérletezhet még Jaroslaw Kaczynski kormánypártja, ahogy Andrzej Duda köztársasági is nehezíthet azzal, ha csupán csak egy kisebbségi kormány alakítására képes alakulatot bíz meg első körben a folytatással. Más kérdés, hogy igen nagy eséllyel Donald Tusk-nak hívják majd a következő lengyel kormányfőt, aki egy három tömörülésből álló koalícióval vezeti majd az országot.

Az eddig kormányzó PiS-nek voltak már jobb napjai: a pártban a kudarc felelőseit keresik, neveket is emlegetnek, köztük olyanokét is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói

– írja a lengyel Polytika.

A kormánypárt több funkciót is ellátó választási guruja, Tomasz Poreba lemondása után a kampány irányítását június közepén a meglehetősen konzervatív nézeteket valló Joachim Brudzinski EP-képviselő vette át. 

Állítólag ezzel a váltással nyílt meg az út a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tanácsadói előtt. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski határozottan hitt abban, hogy a kibővített stáb és a magyar ötletek majd sikerre vezetnek.

A lap nem nevezi meg, konkrétan kiktől kaptak információkat és tanácsokat, de a PiS-ben végig úgy érveltek, hogy

a módszerek Magyarországon beváltak, csak le kell fordítani és integrálni.

Polityka cikke szerint a Fidesz emberei személyesen sosem vettek részt a varsói megbeszéléseken, mégis komoly befolyásuk volt a kampány alakulására.

„Azt csinálták, amit akartak. Morawiecki emberei azzal érveltek, hogy ők majd segítenek nekünk megnyerni a harmadik mandátumot, ehhez elég lesz átvenni azt, ami nekik is bejött” – mondta a lap egyik forrása. Csakhogy – tette hozzá – a magyarok nem vették figyelembe a lengyel választási rendszer sajátosságait és az ottani közhangulatot.

A lengyel kormánypárt kampányának középpontjába így került például a migránsok kötelező betelepítése elleni népszavazás, a amelyet történetesen a választással egy napon tartottak. Az ötlet valahonnan persze ismerős lehet: 2022-ben itt is volt népszavazás a voksolás idején, csak éppen a „gyermekvédelem” volt a fókuszában.

A magyarok arról is győzködték a PiS kampánystábját, hogy menjenek jobban neki Donald Tusk-nak, a Polgári Platform miniszterelnök-jelöltjének. Nos, ez is visszafelé sült el, mert még jobban mobilizálta az ellenzéki szavazókat – állították a lapnak nyilatkozó kormánypárti politikusok.

A Politykának nyilatkozó, kiábrándult kormánypárti tanácsadók szerint a vereségért Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét is komoly felelősség terheli. „Ő egyezett bele a stáb kibővítésébe és őszintén hitt abban, hogy Orbán tanácsadóinak ötletei sikert hoznak neki. Kár, hogy nem voltak körülötte olyanok, akik megmondták volna, hogy a mi országunkban ez nem fog működni” – panaszkodtak a lapnak.

 

 

 

Mintegy 800 ezer ember ment ki Varsó utcáira

A lengyel ellenzék hatalmas felvonulást tartott a szoros választások előtt. >>>