A francia Institut Pastore tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a dohányzásról való leszokás után évekkel is megmarad annak negatív hatása a szervezet immunrendszerére.

A kutatásról szóló tanulmány szerdán jelent meg a Nature tudományos folyóiratban.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szervezet hogyan védekezik a külső behatások ellen a különböző genetika, nem, életkor és egyéb tényezők mellett. A kutatáshoz 1000 egészségesnek vélt személy vérmintáit vírusoknak és baktériumoknak tették ki, majd megfigyelték az immunválaszt.

Ennek során 136 változót vettek figyelembe, köztük a testtömegindexet, az alvást, a testmozgást és a dohányzást. Ezek közül a testtömegindex, a dohányzás, valamint a látens citomegalovírus-fertőzés.

A dohányosok fokozott gyulladásos reakciót tapasztaltak, amikor baktériumokkal stimulálták őket, ami a leszokást követően megszűnt.

Ugyanakkor a dohányzás még évekkel később is hatást gyakorolt az immunrendszerben jelentős szerepet játszó T-sejtekre.

A tanulmány egyik szerzője úgy fogalmazott, hogy a gyulladásos válasz gyorsan visszaállt a normális szintre a leszokást követően, azonban az adaptív immunválaszra gyakorolt negatív hatás még 10-15 év múltán is fennállt – írja az Euronews. Ez alapján úgy tűnik, hogy a dohányzás tartósan befolyásolja a génexpressziót az immunrendszerben.

Rengetegen szívnak, de nem úgy, mint régen

Ugyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint lényegesen kevesebben dohányoznak már, mint az ezredforduló környékén, az ezzel összefüggésbe hozható halálesetek száma minden bizonnyal magas marad. Ráadásul egyre több országban egyre szigorúbban lépnek fel a dohányosokkal szemben.

Magyarországon ugyanakkor még továbbra is sokan élnek a káros szenvedéllyel, azonban tavaly trendforduló történt a hazai dohánypiacon: miközben a hagyományos cigaretták piaca jócskán visszaesett, addig a hevítéses cigarettáké korábban sosem látott népszerűségnek örvendett.

Komoly segítséget kaptak a dohányosok Pintér Sándoréktól

A Belügyminisztérium egy szakmai irányelvet dolgozott ki azért, hogy jelentősen csökkentse a dohányosok számát. A leszokást támogató programokat, valamint a lehetőségek tárát pedig bővítik.