Az Európai Unió is csatlakozna a ciszjordániai izraeli telepesek elleni amerikai és brit szankciókhoz, azonban diplomáciai források szerint a magyar és a cseh kormány egyértelművé tette, hogy nem járul hozzá ehhez.

A Reuters azonban arról ír, hogy további Hamász elleni szankciókért cserébe változhat a két ország álláspontja.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell még decemberben jelezte, hogy az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz hasonló intézkedéseket szorgalmaz.

A javaslat értelmében mintegy tucatnyi emberrel szemben vezetnének be szankciókat, amely többek között az EU területére való belépést is megtiltaná a számukra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer a héten arról beszélt, hogy a mostani helyzet biztosan nem alkalmas a telepesek szankcionálására. A magyar álláspont szerint az EU-nak inkább arra kellene fókuszálnia, hogy hogyan segítheti Izraelt a palesztin terrorszervezet legyőzésében.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter megengedőbben nyilatkozott, elmondása szerint Csehország nem feltétlenül ellenzi a telepesek szankcionálását, azonban azt semmiképpen nem szeretné, ha ezeket az intézkedéseket a Hamász ellen meghozott szankciókkal együtt fogadnák el, mivel véleménye szerint egy terrorcselekmények nem azonosak a telepesek cselekedeteivel.