Málta márciustól betiltja a bérelhető elektromos rollereket az országban a gyalogosoknak okozott kellemetlenségek miatt – közölte a máltai közlekedési minisztérium pénteken.

A döntést a "tűrhetetlen visszaélések" miatt hozták meg – fogalmazott Aaron Farrugia közlekedési miniszter.

Az elektromos rollerekkel kapcsolatos szabálysértések annyira gyakoriak, hogy a rendőrök számának egyik napról a másikra történő megemelése sem oldotta volna meg a problémát

– közölte a miniszter egy sajtóeseményen.

A magántulajdonban lévő rollerek használatát továbbra is engedélyezik, továbbá különféle reklámokkal arra ösztönöznék az embereket, hogy saját elektromos járművet vásároljanak.

A döntésnek köszönhetően Málta az első európai ország, amely betiltotta a bérelhető elektromos rollereket. A francia főváros szeptemberben hasonló döntést hozott, miután áprilisban népszavazást tartott a kérdésben.

Különösen a tengerparti városokban a gyalogosok gyakran panaszkodtak a véletlenszerűen leparkolt, a járdafelületét teljes mértékben elfoglaló rollerekre, amelyek akadályozzák a garázsokhoz és a lakásokhoz való hozzáférést.

 

Bosszantó, de képtelenek dönteni az elektromos rollerek ittas vezetéséről

Több kihallgatáson is elhangzott nyomozótól, ügyésztől, vagy bíróról, hogy itthon rendkívül bosszantó módon egyelőre nem sikerült szabályozni az elektromos rollerek jogi helyzetét, egészen pontosan az ittas vezetésüket – mondták el az Economx számára az Újváry és Társai Ügyvédi Társulás szakértői. Bővebben --->