Míg a járvány alatt konteósnak, összeesküvés-elmélet hívőknek titulálták és kirekesztették a társadalomból a koronavírus elleni vakcinák elutasítóit, most az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA írásban ismerte el, hogy a Covid-19 elleni védőoltások nem védenek a fertőzés ellen, azokat soha nem erre a célra szánták – idézi az Exxpress.at osztrák hírportál az EU hatóságának hivatalos levelét, amelyet több képviselő kérésére adtak válaszként. 

A lap szerint emiatt nagy a felháborodás: az emberek átverve érzik magukat a szomszédos országban, ahol a központi érv a kötelező védőoltás mellett – számos tudós és szakértő ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva – márpedig az volt, hogy csak a vakcinák védenek meg a fertőzéstől. 

Erőltetett menet, közfelháborodás

Noha a járvány első hullámában a lakosság közel 60 százaléka már önként beoltatta magát, Ausztriában 2021 végén merült fel először az oltási kötelezettség javaslata a kormánykoalíció részéről, majd a vírus Delta-variánsának tombolása idején, 2022 februárjában – elsőként az unióban – az osztrák parlament meg is szavazta a vakcinák kötelező felvételét. 

Eszerint minden 18 év feletti állampolgárnak, továbbá az országban életvitelszerűen tartózkodó külföldinek kötelező volt beoltatnia magát, ellenkező esetben 600-3600 eurós pénzbüntetést helyeztek kilátásba. A rendelkezést végül a közvélemény és egyes szervezetek felháborodására visszavonták júliusban, arra hivatkozva, hogy az időközben felbukkant Omicron variáns másként fertőz, amely ellen nem elég hatékony a kötelező oltásfelvétel. 

Felháborító beismerés az EU-tól

Az EU idén november végi hatósági tájékoztatása viszont élesváltásról szól a korábban hangoztatott nézetekben, mivel a gyógyszerügynökség legújabban úgy foglal állást, hogy „a Covid-19 vakcinákat nem azért hagyták jóvá, hogy megakadályozzák az egyik emberről a másikra való átterjedést, hanem a beoltottak védelme érdekében” – idézi a lap az EMA válaszát, amelyet Ausztriában sokan úgy értékelnek, hogy a hatóság utólag beismeri a bűnösségét. 

Azzal kapcsolatban, hogy miközben – a családtagjaik, és az idősek védelme érdekében – emberek milliói vették fel a védőoltást, most kiderült, hogy ezt lényegében feleslegesen tették, sőt, potenciális veszélyeket, esetleges mellékhatásokat is vállaltak ezzel.

Emlékeztetnek: nem sokkal az oltási kampány kezdete után Ausztriában sok gyermek és fiatal került kórházba többek között szívizomgyulladással, és rengetegen szenvednek a mai napig az oltások okozta, változatos egészségügyi következményektől. Eközben az oltatlan embereket hetekig tartó zárlatra, a többi embertől és a különféle szolgáltatásoktól elszeparált életre kényszerítették, megbélyegezve őket úgy, hogy veszélyt jelentenek az oltottakra.

Bécsben nagy volt a szigor, pedig akadt ellenvélemény

Az Exxpress.at felidézi: 2022 októberében az egyre élesebb szakértői ellenvéleményekkel szemben – más politikusok mellett – például Michael LudwigBécs polgármestere is határozottan kitartott a fővárosban előírt, szigorú maszkkövetelmény, illetve a Covid-19 elleni védőoltás felvétele mellett, amely szerinte az „egyetlen védelem a fertőzések ellen”. 

Sőt, miközben már az egészségügyi minisztérium is visszakozott, a városvezető a Twitteren közzétett bejegyzéseiben támadta a kormányt a visszavont oltási kötelezettség miatt és azt követelte, hogy szövetségi szinten vezessék be újra az FFP2 maszkok viselésének kötelezettségét. Egy sajtótájékoztatón pedig felszólította az embereket, hogy mondják el mindenütt: a védőoltás az egyetlen „tényleges védelem” a fertőzések ellen – holott a tudományos vizsgálatok már akkor sem igazolták szavait. 

Például az Oxfordi Egyetem egyik tanulmánya megállapította, hogy azok az újraoltott emberek, akiknek már van korona elleni antitestük, 13-szor jobban védettek az újrafertőződéssel szemben, mint a Covid-19 elleni védőoltások által. Carsten Watzl, a Német Immunológiai Társaság főtitkára ezt akkor úgy kommentálta, hogy a védőoltás ugyan megvéd a súlyos betegségektől, de nem olyan jól véd a tiszta fertőzéstől vagy a vírus továbbadásától – idézi a lap.

Rekordszinten a fertőzöttek száma, de ez már nem okoz pánikot

A múlt héten mintegy 300 ezer hivatalosan bejelentett betegszabadságról számolt be az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖGK), a munkavállalók egyharmada influenza vagy koronavírus fertőzés miatt legalább egy napig nem tudott dolgozni. Noha rekordszinten van a covidosok száma, a téli vírusfertőzések időszaka az előző évhez képest hasonló képet mutat Ausztriában, ahol a légúti megbetegedések szezonja ugyan idén korábban kezdődött, és a koronavírus új mutánsai nagyobb hullámokat okoznak, mint más kórokozók, de az október végéig jegyzett 4,8 millió betegeset arányaiban megfelel a tavalyi összes, 5,7 milliós esetszámnak – közölte a Kleine Zeitung. Johannes Rauch egészségügyi miniszter a napokban azt javasolta, hogy újra maszkot kell viselni azokon a helyeken, ahol sok idős vagy beteg ember gyűlik össze, például a kórházakban, idősek otthonában vagy az orvosi rendelőkben, valamint a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön. Ezzel együtt nem vezetnek be külön követelményeket a maszk viselésére, mert az ausztriai kórházakban nincs túlterheltség.