Izrael válasza a Hamász által a hétvégén indított rohamra természeténél fogva elsöprő volt: a zsidó állam a palesztinokkal folytatott konfliktus 75 éves történetének leghevesebb légicsapásait hajtotta végre.

Az offenzíva alapvető indítéka régi sérelmeken alapul, miszerint az övezetben élő több mint kétmillió embert kollektív büntetéssel sújtják, különösen a 2007-óta tartó teljes körű izraeli blokád óta. 

„Vadállatokkal harcolunk, ennek megfelelően cselekszünk″ – 300 ezer tartalékossal indul Gáza ostroma

Az IDF szóvivője szerint már csak elszigetelve voltak összecsapások a palesztin terroristák és az izraeli katonák között. Bővebben>>>

Izraelben akadnak olyanok, akik a kíméletlen támadásra válaszul még ennél is sokkal szélsőségesebb fellépést javasolnak. 

Köztük van Tally Gotliv, az izraeli parlament, a Knesszet képviselője.

Az X-en (korábban Twitteren) közzétett bejegyzésében konkétan azt követeli, hogy vessenek be nukleáris fegyvert Gázában – vette észre a Skynews.

„Jerikó rakéta! Jerikó rakéta! Stratégiai riasztás. Mielőtt fontolóra venné az erők bevetését. Végítélet fegyvere! Ez az én véleményem. Isten őrizze meg minden erőnket”

A több generációt megélt és évtizedek óta rendszerben álló Jerikó rakétákról számos korábbi forrás tudni vélte, hogy nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők. A bejegyzés tehát leplezetlenül utal rá, hogy milyen célból irányítaná azokat a palesztin területre.

Volt ma egy másik bejegyzése is, amelyben nem kevésbé ragadtatja el magát:  – Csak a Közel-Keletet megrázó robbanás hozza vissza az elcs..szett országot és annak biztonságát! Itt az ideje a végítéletetnek. Erőteljes rakéták. lövés korlátlanul....Gáza szétzúzása és ellaposítása. Különben nem csináltunk semmit. Nem jelszavakkal, átható bombákkal. irgalom nélkül! irgalom nélkül!

A bejegyzéseihez fűzött kommentekben persze inkább maró gúnyt, mint sem egyetértést sikerült kiváltania.

– Elég! Az isten szerelmére, ön nem hétköznapi állampolgár, hanem a Knesszet tagja a kormánypárt nevében. Nyugodtan csináljon valami hasznosat. Menjen el a gyászoló családokhoz és a kórházakba, hogy látogassa meg a sérülteket, keressen valamit, ami megnyugtató, és hagyja abba a hülyeségeket – írta neki az egyik hozzászóló.  – Felelőtlen őrült, mint az összes többi tagja a megbukott kormánynak – írja a másik, és ezek a legvisszafogottabb megjegyzések. 

A képviselőnő amellett, hogy eleve heves kijelentéseiről ismert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányzó Likud pártjának a tagja. Megjegyzései persze egyáltalán nem a lehetséges válaszcsapások irányába engednek betekintést, hanem a Hamász meglepetésszerű offenzíváját követő heves érzelmekbe, amelyek egyeseknél láthatólag túllőttek a célon. 

Érdemes azt megjegyezni, hogy az égvilágon semmi nem utal arra, hogy Izrael ilyen lépést fontolgatna, és amint arra többen is rámutattak, egy nukleáris attak elképzelhetetlen pusztításhoz vezetne Izraelben is. 

Zsidógyűlölettől hangos Németország: egyes beszámolók szerint megütik és leköpik az izraelieket

A megerősített rendőri jelenlét ellenére az antiszemita bevándorlók leköpik, orron vágják, obszcén kijelentésekkel zaklatják az izraelieket Berlinben, ahol hétfőn egy középiskolában palesztin diák rúgta fel az egyik németajkú tanárát. Németországban forronganak az indulatok a Hamász példátlanul kegyetlen, hétvégi terrorakciója óta. Bővebben>>>