Maria Pevcsik korrupcióellenes aktivista azt állította, hogy az orosz elnök azért ölette meg Navalnijt, mert nem akarta, hogy a csere megvalósuljon.

„Navalnijnak a következő napokban szabadnak kellett volna lennie, mert megkaptuk a cseréjéről szóló határozatot” – mondta Pevcsik, aki a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alapítvány elnöke. Elmondása szerint február elején felajánlották Putyinnak, hogy az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) gyilkosát, Vlagyimir Krasikovot – aki Berlinben ül gyilkosságért – elcserélik két amerikai állampolgárra és Alekszej Navalnijra.

Pevcsik nem nevezte meg a két amerikai állampolgárt, akiket a fogolycsere részeként szóba hoztak. A Reuters azonban megjegyezte, hogy az Egyesült Államok megpróbálta elérni Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riporterének és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogosnak a hazatérését – írja a Business Insider. 

A fogolycseréről szóló tárgyalások már két éve folytak, és a Navalnij halála előtti éjszakán a végső stádiumban voltak

– mondta Pevcsik. 

Putyin is beszélt fogolycseréről 

Putyin elnök február elején a Fox News egykori műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak adott interjújában kifejezte érdeklődését a fogolycsere iránt.

Az orosz elnök azt mondta, hogy nyitott lenne arra, hogy Gerskovicsot – akit egy moszkvai börtönben tartanak fogva – kicseréljék egy olyan személyre, aki „hazafias érzelmek miatt likvidált egy banditát az egyik európai fővárosban a kaukázusi események során”. A megjegyzéseit széles körben úgy értelmezték, hogy Krasikovra utalt, akit 2019-ben ítéltek el a csecsen származású grúz katonatiszt, Zelimkhan Khangoshvil meggyilkolásáért.

Navalnij február 16-án hirtelen halt meg egy sarkvidéki büntetőtelepen, ahol olyan vádak miatt tartották fogva, amelyeket széles körben politikai indíttatásúnak tartottak. A Kreml tagadta, hogy Oroszországnak bármi köze lenne a halálához.

Politikai gyilkosság?

A világ vezetői és Navalnij családja is azonban határozottan Putyint hibáztatták. Maxim Aljukov, a londoni King's College Oroszországgal foglalkozó politikai szociológusa korábban a BI-nek azt mondta, hogy Navalnij halála „politikai gyilkosságnak” felel meg, és figyelmeztetésként szolgál mások számára, akik esetleg megpróbálnak szembeszállni Putyinnal a közelgő választások előtt.

Callum Fraser, a RUSI Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének orosz külpolitikára szakosodott kutatója egyetértett ezzel. Szerinte nagyon is valószínű, hogy Putyin el akarta távolítani Navalnijt, az orosz ellenzék szimbolikus figuráját, hogy csökkentse a választási időszakban a másként gondolkodók esélyét. 

Ljudmila Navalnaja, Navalnij édesanyja pénteki nyilatkozatában azt állította, hogy az orosz hatóságok megzsarolták, és szerinte azzal fenyegették meg, hogy „csinálnak valamit” fia holttestével, ha nem egyezik bele a titkos temetésbe. Navalnij szóvivője szombaton megerősítette, hogy a férfi holttestét visszaszolgáltatták az édesanyjának. Egyelőre nem tudni, hogy a családnak engedélyezik-e, hogy nyilvános keretek között rója le kegyeletét.