A tavalyi év slágertémájának a mesterséges intelligencia, illetve az ehhez kapcsolódó veszélyeknek a kérdése számított. Míg az Egyesült Államok és Kína gazdasági versenyében mindkét fél próbálja kihasználni az AI előnyeit, addig az Európai Unió a mesterséges intelligencia szabályozásában élen jár. 

Az EU múlt heti csúcstalálkozóján megszavazták az MI biztonsági kockázatairól szóló jogszabályt, így már csak egy informális megerősítés hiányzik az uniós AI törvény életbelépéséhezírja a Forbes.

A közelgő Európai Parlamenti választások miatt az ügy elhúzódása az egész tárgyalási folyamat összeomlásával járhatott volna, így már csak az Európai Parlament illetékes bizottságában és a plenáris ülésén kell megszavazni a tervezett, azonban tagállami kompromisszum miatt valószínűleg nyár elejéig elfogadják a jogszabályt.

A kockázat alapú mesterséges intelligenciáról szóló rendelet elfogadását megnehezítette a nagy tech cégek ellenállása. Az unió élen jár a technológiai óriások szabályozásában: Margrethe Vestager, uniós versenyjogi biztos vezetésével az Európai Bizottság Versenyhivatala és a Digitális Bizottság például trösztellenes hadjáratot folytatott a Google-el szemben, szankcionálta az Amazon és a Starbucks adóelkerülését, valamint kötelezte az Apple-t az USB-C szabványra való átállásra.

Az összes iPhone-felhasználó életébe beleszól az EU

Kereken két év múlva már az Apple eszközöket, így az iPhone telefonokat is USB-C töltővel lehet majd csak értékesíteni az Európai Unióban.Ha kíváncsi a részletekre.

A most elfogadott keretrendszer négy kategória szerint kockázati alapon próbálja meg leírni az AI-ra vonatkozó szabályokat. A minimális kockázatú AI-rendszerek fejlesztőinek semmilyen szabályozó felé nincs kötelezettsége, míg a limitált kockázatúnak ítélt eszközök esetében (ide tartozik a deepfake) a fogyasztók transzparens tájékoztatását érintő követelményeknek kell megfelelni.

A harmadik kategóriába tartoznak a biztonsági vagy alapjogi kérdésekhez kapcsolódó magas kockázatú megoldások – mint a kritikus infrastruktúra, az oktatás, az alapellátás, a munkaerőmenedzsment, a rendvédelem és a jogszabályalkotás – esetében használt AI. 

Az elfogadhatatlan kockázatúnak minősülő MI-megoldásokat (a sebezhető embercsoportok manipulációját, a szociális osztályozó rendszerek használatát és a biometrikus adatokkal való visszaélést) pedig minden esetben betiltaná az EU.

Kritikus hangok

Az AI jogszabály fokozatos hatályba lépést ír elő: az általános célú mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályokra egy évet hagy a rendelet, míg a többi passzus jórészt a törvény kihirdetését követő két év múlva kerül bevezetésre a gyakorlatban.

Az elfogadott tervezet kritikusai szerint két év múlva már annyira meg fog változni a technológia, hogy az életbe lépéskor már teljesen elavulttá válhat az előírás.

Ezentúl többen kritizálják a kategóriák homályos voltát és hogy csak az EU-ban fejlesztett megoldásokra vonatkoznak. Sokan azért kritizálják az unió vezetőit, hogy az egyre bizonytalanabbá váló geopolitikai helyzetben ahelyett, hogy beszállnának a technológiai versenybe, a jogvédelmi szabályokkal bajlódnak.