Elindult az NHP Zöld otthon programja, amely ezúttal nem a vállalkozásoknak, hanem a lakosságnak segít, hogy elavult lakásaikat és házaikat korszerű otthonokra cseréljék.

A Világgazdaságnak adott interjújában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Patai Mihály kiemelte: biztos benne, hogy sikeres lesz a program, ugyanis több mint egy tucat bankkal állapodtak meg abban, hogy értékesíteni fogják az MNB által biztosított nullaszázalékos refinanszírozási hitelből a saját hiteltermékeiket, legfeljebb 2,5 százalékos kamaton

"Nagy az érdeklődés, de emiatt konkrét hitelfelvételekre csak néhány hét múlva kerülhet sor"

. - tette hozzá.

A 200 milliárd forintos keret azonban nem tudni meddig lesz elég, de ha szükség lesz rá, a monetáris tanács valószínűleg megemeli a keretet. Patai kiemelte: a 40 millió forintos átlagos hitelösszeget számolva mindegy ötezer új lakás vásárlását, építését segítheti elő a program, ez azonban hosszabb távon is kedvező irányban befolyásolhatja a zöldingatlan-kínálat bővülését.

A programon belül emellett zöldjelzálogleveleket vásárolnak, vállalati zöldkötvények kibocsátását támogatják, de az igazi nagy lépés az lesz, amikor elérik, hogy úgy forduljanak a modern energiahordozók felé a vállalatok, hogy közben az ország meglévő erőművei, bányái, az olajcégek nem mennek tönkre azzal, hogy az azokat finanszírozó hitelek nem dőlnek be, nem értéktelenednek el - fogalmazott Patai.

Arról korábban a Napi.hu is beszámolt, hogy a Gránit Banknál például már elérhető a Zöld Otthon Lakáshitel, amely építési telek vásárlására és az új lakáshoz kapcsolódó gépkocsi- és egyéb tároló új lakással egyidejű építésére is igényelhető, ha az új lakás megfelel az elvárt energiahatékonysági elvárásoknak. Az NHP Zöld Otthon lakáshitelhez hozzákapcsolható a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele, amelyet a Zöld Otthon Program keretében kamatmentesen vehetnek fel a családok. Ez három vagy több gyereknél maximum 15 millió, két gyereknél 10 millió forintnyi kamatmentes hitelt jelent.