A kormány pénteki határozatában döntött a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum (fociakadémia) megvalósítására irányuló beruházási programról, amelyre 2014 és 2015 között 2,5 milliárd forintot szánnak - derül ki a Magyar Közlönyből. Így Budapest XIX. kerületében, a Méta utca és a Gyáli patak közti telken új fociakadémia épülhet. A Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban hagyta jóvá a Főkert Zrt. tulajdonában lévő telek értékesítését az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek, az értékbecslés szerinti nettó 1,5 milliárd forintos vételáron - derül ki a közgyűlési dokumentumokból.

A telken így:

  • 3 darab szabvány méretű, világítással rendelkező labdarúgópálya,
  • 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező műfüves labdarúgópálya,
  • 1 darab szabvány méretű labdarúgópálya,
  • 4 darab világítással rendelkező edzőpálya,
  • az akadémia kiszolgálásához szükséges öltöző és kiegészítő infrastruktúra épülhet.

Az utánpótlás centrum építtetője a központi költségvetési szervként működő Nemzeti Sportközpontok (NSK) lesz, és a telek is a vagyonkezelésébe kerül.

Kosárlabda akadémia is épül

A kormány egyúttal döntött a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia megvalósításáról és beruházási programjáról is, erre idén és jövőre 1,9 milliárd forintot szánnak. A program keretében egy új, három - 30-szor 16 méteres - pályával rendelkező kosárlabdacsarnok épül, 400 fős állandó lelátóval, kiszolgáló helységekkel és bővíthető mobil lelátóhellyel, valamint az akadémia működéséhez kapcsolódóan szállás és kiszolgáló létesítmények is létesülnek, illetve újítanak fel. A program építtetője és az ingatlanok vagyonkezelője szintén az NSK lesz, és a terveket is a Sportközpontok alkalmazásában álló tervezők, szakemberek készítik el - ehhez kapcsolódóan arról is döntött az Orbán-kormány, hogy 20 státusszal bővítsék az NSK közalkalmazotti létszámát.

A akadémiák beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké nyilvánította a kormány. A kabinet egyúttal felhívta a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztost, hogy dolgozza ki a két akadémia üzemeltetési koncepcióját. A beruházások megvalósítására nem vonatkozik a költségvetési szervek eszközbeszerzési stopja.