A szakértő emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt még 4-5 cm vastag hőszigetelést tettek a falakra.

A hőszigetelő anyag ugyan még ma is kiváló állapotban van a falakon, ez a vastagság azonban már nem elégséges - mutatott rá Kruchina Sándor.

Hozzátette, hogy a várható szigorításoknak ezzel még nincs végük: hat év múlva már csak közel nulla káros-anyag kibocsátású épületeket lehet majd építeni. Ez azt jelenti, hogy még körültekintőbben kell megtervezni a házak energiafogyasztását.

Ha valaki húsz éve 12 centi vastagon szigetelt, annak még nem kell hozzányúlnia az épületéhez - hangsúlyozta Kruchina Sándor. Hozzátette: ez esetükben azt is jelenti, hogy a 12 centiméteres szigeteléssel nem csak számottevő többlet-energiát takarítottak meg az elmúlt évtizedekben, de az épület tulajdonosát az újraszigetelés beruházási költségei sem fogják még terhelni.

Ugyanezt kell végiggondolniuk azoknak is, akik ma vágnak bele az épület felújításba. Ha csak a mostani minimum értéket szem előtt tartva szigetelnek, úgy a ház energetikailag már pár év múlva is elavult lesz és a tulajdonos könnyen szembesülhet azzal, hogy újra kellene szigetelni az épületet - hívta fel a figyelmet a szakértő.