A kormány most megjelent veszélyhelyzetre hivatkozó rendelete szerint "az államháztartásról szóló törvény alkalmazásában nem minősül a költségvetési támogatás jogosulatlan igénybevételének, támogatási céltól eltérő felhasználásának, ha az egyházi jogi személyek (azaz bevett egyházak és vallási közösségek) a fejlesztési, beruházási céllal nyújtott költségvetési támogatásból származó átmenetileg szabad pénzeszközt állampapír vásárlásával hasznosítják, feltéve, hogy a támogatási cél határidőben történő megvalósulását ez nem veszélyezteti". (Ezzel a lehetőséggel tavaly óta a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzati is élhetnek.)

Az egyház az így elért hozamot, kamatbevételt kizárólag a támogatott tevékenységgel kapcsolatos kiadásokra használhatja fel.

A már megkapott támogatásra is alkalmazható

Az egyházak a rendelet hatálybalépését megelőzően megkapott fejlesztési, beruházási célú költségvetési támogatásokból is vásárolhatnak állampapírt.

Infláció ellen most inkább inflációkövető állampapírban érdemes gondolkodni.

Az állam évente százmilliárdos nagyságrendben támogatja az egyházak ingatlanjainak felújítását, építését és turisztikai fejlesztéseit, határon belül és kívül.

Az egyházi jogi személy

Az egyházakról szóló törvény szerint egyházi jogi személy a bevett egyház (azaz az Országgyűlés által elismert, támogatott egyház és vallási közösség), a bejegyzett egyház és a nyilvántartásba vett egyház, továbbá azok belső egyházi jogi személye.