Az irodapiac alakulásán jól követhetők a járványhullámok, amelyek csúcsán a home office-ban dolgozók aránya elérte az egyharmadot. Az elmúlt másfél évben 40 százalékkal csökkent a kereslet a 2019-2015 közötti szintekhez képest. A bérleti kereslet csökkenésével párhuzamosan, a várakozásoknak megfelelően alakult az üresedési ráta, a 2019 végén 5-5,5 százalék között mozgó (ez volt a mélypont) mutató idén az első félévben megközelítette a 10 százalékot - ismertette a friss jelentés adatait online sajtótájékoztatón Nagy Tamás, igazgató. 

A harmadik negyedévben, új átadások híján az üresedés szeptember végére 9,1 százalékra korrigált. A következő negyedévekben az MNB ismét 10 százalék körüli üresedést vár, a csőben lévő fejlesztések piacra lépése és az alacsony szintű kereslet kombinációja eredményeként. Ez az arány nem ad okot aggodalomra - hangsúlyozta Nagy, felidézve a 2008-as válság után 20 százalék fölötti értéket.

A modern irodaállomány mintegy kétharmada rendelkezik zöld minősítéssel, Budapesten és a térségben, az új fejlesztéseknél pedig mindegyik projekt - tette hozzá az MNB igazgatója. A különböző fokozatokat illetően 80 százalékuk tartozik a jobb minősítésű kategóriákba - jegyezte meg.

Megéri zöldíteni

A zöld minősítés mind a bérleti díjakban, mind az értéktartásban megjelenik, a felmérések szerint 4-12 százalékkal magasabbak a tarifák a zöld épületekben, a tranzakciós árak pedig 20 százalékkal haladják meg az azonos kvalitású, de minősítés nélküli épületekét. Ugyanakkor a fejlesztési költségeknél 7-9 százalék a zöld minősítéshez szükséges, addicionális ráfordítás.

Régió szerte hasonlóak az irodapiaci trendek, az üresedés mindenhol 1,5 - 2 százalékot emelkedett, átlagosan 10-13 százalék között mozog. 2021-22-ben pedig jellemzően nagyon sok iroda kerül piacra a térségben, Pozsonyt kivéve, ahol a fejlesztési dömping eredménye 2019-20-ban dobta meg a kínálatot.

Az elmúlt 1,5 évben az ipari, logisztikai ingatlanok alpiaca volt a járványnak legellenállóbb szegmens, nagy kereslet és időben kicsit megcsúszott, de jelentős kínálat jellemezte. Ennek következtében a kihasználatlansági ráta elmozdulhatott a historikus mélypontról. Az első félévben elérte a 4 százalékot, szeptember végére, a harmadik negyedév végére pedig 3,5 százalékra korrigált.

Előre tekintve Nagy Tamás szerint rövid távon biztosan megfelelő szinten marad a kereslet, hosszabb távon már lehetnek kockázatok. Összességében azonban versenyképesség szempontjából, és a földrajzi előnyök miatt a fejlesztők a jelentés szerint optimistán ítélik meg a kilátásokat. A kiskereskedelmi üzlethelyiségek bérleti díja stabil, a kihasználatlanság sem a romlott a harmadik negyedévben, nincsenek látható kockázatok ezen az alpiacon.

A hotelpiac még soká tér magához

A turizmusra ugyanakkor súlyosan hatott a járvány, s nemzetközi szakértők szerint a visszatérés csak 2024-ben várható. Budapesten a vendégéjszakák száma még mindig 81 százalékkal alacsonyabb a 2019-ben regisztráltnál. Idén még 900, 2022-ben az ideivel együtt összesen 2700 szállodai szobával bővül a kínálat, a pozitív várakozások szerint erre a plusz kapacitásra szükség is lesz.

Összességében az irodabérleti piacon a home office miatt továbbra is nagy bizonytalanság, és új jelenség, hogy a bérlők számára már nem az alacsonyabb bérleti díjak jelentik a fő vonzerőt, hanem a feltételek rugalmassága,a felmondás feltételei. Az ipari, logisztikai szegmensben a kihasználatlanság mérsékelt emelkedése várható az új fejlesztések miatt.

Az emelkedő építőipari árak miatt az új fejlesztéseknél bérelit díjcsökkenésre nem lehet számítani.

A finanszírozási feltételek a fejlesztők elmondása szerint továbbra is szigorúak, de legalább már nem szigorodnak és mérsékelt enyhítésekre is akad példa - részletezte a jelentés további megállapításait Nagy Tamás.

Az ingatlanbefektetési piacról elmondta, jelentős mennyiségű szabad tőke keresi a helyét továbbra is. A befektetési forgalom tavaly lefeleződött, erre az évre a kismértékű élénkülés mellett sem várnak többet 1-1,2 milliárd eurónál, az első 9 hónapban tranzakciók értéke 0,75 milliárd eurót tett ki. Az ügyeletek 58 százaléka nagyvolumenű adásvétel volt, a forgalom 78 százaléka haza szereplőkhöz volt köthető.

A teljes jelentés itt olvasható.