A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után 2012-ben érte el a mélypontot 1600 milliárd forintos teljesítménnyel. Tavaly folyóáron 10,6, idén várhatóan 15 százalékos növekedést produkált a szektor. Cégszinten azonban az öt százalékos árbevétel csökkenés és a huszonöt százalékos forgalom bővülés egyszerre van jelen. Az árbevételarányos jövedelmezőség 0-12 százalék közötti, az ágazati szintű jövedelmezőségi mutató alig változott pozitív irányba, ÉVOSZ felmérések szerint 3-4 százalék közötti van.

Az építőiparban 2013. november végén 93 274 építőipari szervezetet tartottak nyilván, a működő vállalkozások számát 82 ezerre teszik. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrált építési vállalkozások száma csaknem 53 ezer volt 2013. év végén.

Forrás: ÉVOSZ, KSH

A szövetség kiemeli, a lakásépítő cégek az elmúlt hat évben a piacuk 80 százalékát elveszítették. Tavaly alig több mint hétezer új lakás épült, 31 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 7 536 volt, ami 29 százalékos csökkenést jelent a 2012-höz képest. A válság előtt, 2008-ban 17 ezer lakást építettek az építési vállalkozások közvetlen piaci értékesítésre, 2013-ban kevesebb mint 3 ezret.

Forrás: ÉVOSZ, KSH

Súlyponti problémák

Továbbra is súlyponti probléma az ágazatban a megrendelések hullámzása, a főként a közbeszerzési piacon tapasztalnak indokolatlan megrendelői fölényt és ide sorolják az alacsony jövedelmezőség mellett a 7 éves recessziót váltó piaci élénkülést követni képes beruházási-szakemberek pótlását. Kucskérdés a működési és projektfinanszírozási pénzügyi eszközök biztosítása - írja az ÉVOSZ.

Mint kifejtik, az Európai Unió pénzügyi ciklusának utolsó évében megkötött nagy értékű szerződéseket az építési vállalkozók rövidesen teljesítik, a létesítmények elkészülnek. A vállalkozások arra számítanak, hogy a nemzetgazdaság tartósan növekedési fejlődési pályán marad, ám ehhez többféle feltételnek is teljesíülnie kell. Itt említik meg a 6-7 éve elhalasztott lakásépítések, lakásfelújítások megindulását, amihez mindenekelőtt 2,5-3 százalékos kamatozású, hosszú futamidejű cél-hitelezésére lenne szükség, mert a jelenleg kapható 7-8 százalékos kamatozású lakáscélú hitelek tömegesen nem érik el a lakosság "ingerküszöbét".

Forrás: ÉVOSZ, KSH

Az építési-beruházási megrendeléseket generáló, újabb külföldi befektetők bevonzásához hosszabb távon kiszámítható kormányzati gazdaságpolitikára, továbbra is állami kötelezettségvállalásokra van szükség - hangsúlyozza az ÉVOSZ, hozzátéve, hogy az uniós források felhasználását jelentő pályázati rendszert mielőbb el kell indítani.

A költségvetés tervezetéből úgy látják, 2015  a közérdekű építési-beruházások előkészítésének éve lesz. Jelentős tervezési-műszaki előkészítési feladatokat fog jelenteni az országos műemlékvédelmi program, a Kastélyprogram, a budai várpalota rekonstrukciójának előkészítése. A kivitelezés területén marad a hangsúly az infrastruktúra-építésen, az autópálya-, vasút-, közműberuházáson. Előtérbe kerülhetnek a vízügyi építések, a bölcsődeprogram és a kormány épületenergetikai stratégiájának megvalósítása.