A 2022-es 67,6 milliárd forint után 108 milliárd forintos adózott eredménnyel zárták a tavalyi évet – jelentette be Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. A közel 60 százalékos növekedés önmagában szép, ám ebben az eredményre eltérően ható kormányzati intézkedések is közrejátszottak.

A bankvezető szerint a 2022-es 64,9 milliárd forinttal szemben tavaly „csak 55,9 milliárd forintos extra terhet jelentettek a kormányzati intézkedések. Ha mindkét évet lecsupaszítjuk a kormányzati elvonásoktól, akkor a normál üzleti bővülés 24 százalék lett volna 2022-ről 2023-ra – jelezte Guy Libot.

Ellentétes félévek

Az ügyfélhitelek állománya 10 százalékkal, 2,429 milliárd forintra emelkedett – a növekedés az I. félévben a vállalati, a II. félévben a lakossági területen volt erősebb. Ám hiába lendült fel 71 százalékkal a II. félévben a lakossági terület (és esett vissza harmadával a vállalati hitelezési dinamika), összességében 2023-ban 33 százalékkal csökkent az új lakossági hitelek állománya.

A vállalati területen éves szinten 13 százalékkal nőtt a bank hitelállománya, a lakossági területen ugyanakkor csak 4 százalékos volt az állománybővülés.

A lakossági lépéscsökkenés fő oka a lakáscélú hitelek visszaesése volt: a bank tavaly 123 milliárd forint értékű jelzáloghitelt tudott kihelyezni.

A megtakarítási oldalon a lakosság 11 százalékkal több pénzt, 3080 milliárd forintot tartott a bankban, mint 2022-ben. Ezen belül a K&H alapokban kezelt vagyon 43 százalékkal, 1349 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélállomány tavaly 5 százalékkal bővült, és meghaladta a 960 ezret, minden harmadik új számlát nyitó ügyfél 26 év alatti volt.

A vállalati oldalon a bank a támogatott állami hitelek sikeres kibocsátásának köszönhetően 13 százalékkal, 1787 milliárd forintra növelte hitelállományát.

A költségekben még nem a kisebb infláció 

A bank az egyre csökkenő kamatkörnyezetben a 2022-es közel 50 százalékos ugrás után már csak alig több mint ötödével, közel 197 milliárd forintra tudta növelni nettó kamatbevételét, a nettó díjbevétel 11 százalékkal, 104 milliárd forint közelébe került. A másik oldalon a bank működési költségeiben ugyanakkor még komoly szerepet kapott az infláció.

Gombás Attila pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint így régóta először a bevételeket meghaladó mértékben, 14 százalékkal, 186 milliárd forint fölé emelkedtek.

A fentiek összegzéseképp a bank működési eredménye 10 százalékkal, 135 milliárd forintra emelkedett.

A 2022-es 11,4 milliárd forintos többlet céltartalék-képzést követően tavaly 4,4 milliárd forint értékvesztés visszaírás történt, és javította a tavalyi eredményeket az is, hogy a Sberbank-kártalanításra 2022-ben befizetett (és ott az eredményeket rontó) rendkívüli Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) befizetést 2023-ban visszakapta a bank.

A pénzintézet költség/bevétel aránya egy év alatt 57-ről 58 százalékra emelkedett, a pénzintézet tőkearányos megtérülése 17,3 százalékról 22,3 milliárd forintra emelkedett.

Harmadolt biztosítói profit

A K&H Biztosítónál harmadolta az eredményt a rendkívüli adó: a 2022-es 3,1 milliárd forint helyett 1,1 milliárd forintos eredményt. Önmagában, kormányzati terhek nélkül a K&H Biztosító 6,1 milliárd forintos nyereséget tudott volna realizálni. A társaság díjbevétele az életbiztosításoknál 17, a nem élet területen 16 százalékkal emelkedett, ez az életágban 0,5 százalékpontos piaci részesedés nyerést jelentett: a 2022-es 2,9 százalékhoz képest 3,4 százalékra nőtt a K&H Biztosító részaránya.

A nem élet területen a biztosító 7,1-ről 7,2 százalékra tudta növelni részesedését. Nick Vincke, a biztosító vezetője szerint a bevételekkel szemben a kárinfláció magasabb volt: a kgfb-kárinfláció 20 százalékos volt az elmúlt év során.

Az idei tervekkel kapcsolatban Guy Libot szerint nem szabad elfelejteni, hogy az infláció mérséklődésével a bevételi struktúra átalakul, ahogy az is rendkívül komoly kérdés, hogy a gazdaság helyreállása milyen gyors lesz. A bank optimista a gazdasági hatásokat illetően, a lakossági hitelezésben például rendkívül jó indulást látnak, de fontos látni, hogy még csak az év elején vagyunk.