Borzasztóan rossz évet zárt a lakáshitelpiac: az emberek nem mertek lakásprojektbe fogni, akinek mégis szüksége volt új otthonra, azt sokszor a túlzott eladósodás elleni szabályok állították meg – írja az Index.

A tavalyi évben összességében 1586 milliárd forint értékű nem folyószámla jellegű hitelre szerződtek a háztartások. Ez mintegy 31 százalékos visszaesés a 2022-höz képest, annak ellenére, hogy az utolsó negyedév már igen gyenge adatokat produkált. 

Az MNB adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben közel 460 milliárd forintot helyztek ki az ügyfelekhez, ez volt egyébként a legerősebb negyedév. Árnyalja azonban a képet, hogy

az utolsó negyed évet leszámítva ennél csak a pandémia során megjelenő lezárásokkal sújtott 2020-as évben volt gyengébb a piac.

A visszaesés oka egyértelműen a lakáshitelezés, hiszen visszaesett a megkötött szerződések száma. Fontos, hogy a szerződések értéke csak 3 milliárddal, 63,4 milliárdra csökkent, amit egyértelműen a THM-plafon javára lehet írni.

Az Index úgy fogalmaz:

az MNB adatai szerint 2023-ban 595 milliárd forint alatt maradt a lakáshitel-szerződésekben szereplő hitelösszeg. Ez azt jelenti, hogy a piac több mint fele elpárolgott.

Akár tízmillió forintot spórolhat most egy átlagos lakáshiteles

Nem gondolkodik hitelkiváltásban? Pedig jól tenné. Ha többre kíváncsi→